• C Novo mesto
  • 00:35
  • Pon, 18.10.2021

Masaker na univerzi: Število smrtnih žrtev narašča, šokantne ​​podrobnosti o 18-letnem napadalcu

Oboroženi napadalec je okoli 11. ure po lokalnem času (ob 8. uri zjutraj po srednjeevropskem času) vdrl v kampus državne univerze Perm v istoimenskem mestu v Rusiji, po poročanju nekaterih medijev pa je ubil osem ljudi, več je ranjenih. Na oddelku za odnose z javnostmi univerze ne navajajo mrtvih, ampak da so bile poškodovane štiri osebe.

Študentje na kampusu so napadalca najprej posneli s puško, ko se je približala stavbi, kasneje pa so se na družabnih omrežjih pojavili posnetki, na katerih je prikazano, kako prestrašeni študenti skačejo skozi okna. Še en posnetek prikazuje neuravnovešenega mladeniča, ki leži na pločniku v lokvi krvi. Vse študente, ki so trenutno v kampusu, opozarjajo, naj ga takoj zapustijo ali naj se zaklenejo v sobe. Tudi tistim, ki so bili na poti na univerzo, je bilo rečeno, naj se vrnejo.

Masaker naredil študent star komaj 18-let

Po prvih podatkih naj bi bil napadalec iz kampusa 18-letni Timur Bekmansurov, ki se je po streljanju zabarikadiral v eno od učilnic. Na družbenem omrežju Vkontakte naj bi zapisal, da je o načrtovanem streljanju dolgo sanjal in da je denar za orožje zbiral že od 10. razreda. Pojasnil je, kako je po uspešno opravljenem psihološkem testu dobil dovoljenje za orožje in kako si je za tarčo izbral univerzo, ker so pred štirimi leti naredili ‘resno napako’. »Sovražim sebe, vendar želim prizadeti vsakogar, ki mi pride na pot. Prepoved orožja vas ne bo rešila. Ubil vas bo avto, bomba, nož. “Smeti”, kot sem jaz, bodo uničili vse okoli vas,« mladenič navaja v svojem manifestu.

Gre za terorista?

Predstavnica ruskega preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko je novinarjem povedala, da je bil napadalec na univerzi eden izmed študentov in da je bil med aretacijo ranjen, poroča ruska tiskovna agencija TASS. Policija je poročala, da je bil napadalec “nevtraliziran”, kasneje pa so se pojavile informacije, da je umrl. Kakor koli, nekateri viri opisujejo napadalca kot terorista in navajajo, da ga je leta 2020 trenirala Al-Qa’ida v Pakistanu.

N. D.; Foto: twitter