• C Novo mesto
  • 20:52
  • Sob, 04.12.2021

Na avtobusu umrla vsa družina: oče, mati in dvojčka (4)

V Severni Makedoniji zaradi avtobusne nesreče razglasili tridnevno državno žalovanje.

V Bolgariji je v hudi prometni nesreči umrlo 46 ljudi.  Do nesreče avtobusa z makedonsko registracijo, v katerem je bilo 52 ljudi, je prišlo okoli 2. ure na avtocesti kakih 40 kilometrov južno od Sofije, ko je je trčil v zaščitno ogrado na avtocesti, se prevrnil in zagorel. Makedonska vlada je zaradi tregedije s 46 smrtnimi žrtvami razglasila tridnevno državno žalovanje.

Grozljive pripovedi 

Med žrtvami je tudi družina iz Skopja, oče Avni (36), mama Jihan (36) in štiriletna dvojčka – Luan in Alban.»Med mrtvimi je tudi 12 otrok. Sedem ljudi je bilo sprejetih v bolnišnico v Sofiji in njihovo stanje je stabilno. Vsakdo ne prenese takšne slike. To je strašljivo. Podrobnosti te tragedije bodo raziskane. Težko je gledati. Ne vem, ali bi morali iti v podrobnosti v teh zgodnjih urah, morda bi morali to pustiti za pozneje. Iz svojih izkušenj nisem videl česa takega. Ljudje so bili stlačeni notri, zažgani. Zato nihče ne more povedati, koliko jih je ali kdo so. Zdaj jih je treba identificirati, osebo za osebo, kar bo zelo težko,« je dejal Bojko Raškov, bolgarski minister za notranje zadeve. Makedonski premier Zoran Zaev, ki se je skupaj z ministrom za zdravje Venkom Filipčejem in zunanjim ministrom Bujarjem Osmanijem ponoči odpravil v Sofijo, je povedal, da je eden od preživelih dejal, da je pred nesrečo zaslišal glasno eksplozijo. »Videl sem, da je sprednja desna pnevmatika zadela znak na avtocesti. Podrl je tudi ducat stebrov, tako da sem videl strgano sprednjo gumo. To je velika tragedija. Nato je prišlo je do razlitja goriva. Avtobus je zagorel s sprednje strani. Preživeli so razbili zadnje steklo in se tako rešili,« je še povedal za ТВ НОВА.бг.

Najhujša nesreča v zgodovini države

Bolgarske oblasti so današnjo nesrečo že označile za najhujšo v zgodovini države. V Bolgariji so zaradi slabih cest, starega avtomobilskega parka in prehitre vožnje sicer prometne nesreče pogoste. Lani je po uradnih podatkih v prometnih nesrečah umrlo 463 ljudi, leta 2019 628. V Evropi so v zadnjih letih eno od najhujših prometnih nesreč zabeležili na jugozahodu Francije, ko sta trčila avtobus in tovornjak. Umrlo je 43 ljudi.

N. D.; Foto: facebook