• C Novo mesto
  • 23:38
  • Pon, 18.10.2021

Na bencinski črpalki tekla kri zaradi maske, do smrti ustrelil 20-letnega prodajalca

Videl naj ne bi drugega izhoda, žrtev pa se mu je zdela odgovorna za celotno situacijo, ker je uveljavljala pravila.

V Nemčiji se danes vrstijo šokirani odzivi na dogodek na bencinski črpalki na zahodu države, na kateri je v soboto moški ustrelil in ubil 20-letnega prodajalca, ki ga je pred tem pozval, naj si nadene zaščitno masko. Spor v mestu Idar-Oberstein v zvezni državi Porenje-Pfalška se je začel, ko je blagajnik, študent, moškemu, ki je želel kupiti šest pločevink piva, dejal, naj si nadene zaščitno masko. Te so namreč zaradi pandemije covida-19 obvezne v vseh trgovinah v Nemčiji. Po kratkem pregovarjanju je moški odšel. Približno uro in pol pozneje se je vrnil, tokrat z masko. A ko je s pivom prišel na blagajno, jo je snel in sledil je nov prepir.

Izvlekel revolver

»Storilec je nato izvlekel revolver in ga ustrelil naravnost v glavo,« je novinarjem v ponedeljek zvečer pojasnil tožilec Kai Fuhrmann. 49-letni Nemec se je naslednji dan sam odpravil na policijsko postajo in se predal. Umor je priznal in policiji povedal, da se je zaradi protikoronskih ukrepov, ki da jih doživlja kot kratenje svojih pravic, počutil stisnjenega v kot. Videl naj ne bi drugega izhoda, žrtev pa se mu je zdela odgovorna za celotno situacijo, ker je uveljavljala pravila, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Fuhrmann.

Nedoumljivo in grozljivo dejanje

Župan Idar-Obersteina Frank Frühauf je dejanje označil za nedoumljivo in grozljivo, prebivalci pa pred bencinsko postajo polagajo cvetje in sveče. Obsodbe in šok izražajo tudi politiki. Katrin Göring-Eckard, vodja Zelenih v Bundestagu, je na Twitterju zapisala: »Grozljiv umor mladeniča v Idar-Obersteinu me je močno pretresel. Nekdo, ki je samo želel upoštevati pravila, je bil ubit. Izrekam sožalje družini in prijateljem. Pokažimo solidarnost. Učinki sovraštva so kruti.«

Strokovnjaki v Nemčiji že nekaj časa opozarjajo na radikalizacijo vedenja t.i. koronaseptikov, od katerih je večina prešla na rusko socialno omrežje Telegram. Na njem se, kot opozarja Tagesspiel, v ospredju jpojavlja gibanje Querdenken, ki je na svoje shode pritegnilo različne skupine ljudi, vključno z nasprotniki cepljenja, neonacisti in člani skrajno desne stranke AfD.

STA/N. D., Foto: Shutterstock