• 19.38C Novo mesto
  • 07:34
  • Pon, 19.08.2019

Na območju Gorjancev krajani pomagali ujeti tihotapce prebežnikov

 Policisti so v ponedeljek na območju Gorjancev s pomočjo tamkajšnjih krajanov uspešno stopili na prste trem organizatorjem nezakonitih prehodov meje. Te so pridržali in jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku, tujce pa bodo vrnili na Hrvaško. Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so se krajanom zahvalili za pomoč.

Odvzeta prostost

Policiste so krajani Velikih Brusnic in Jugorja okoli 19. ure obvestili o dveh sumljivih vozilih, ki sta peljali v smeri proti Brusnicam. Operativno-komunikacijski center je o tem takoj obvestil policijske patrulje na širšem območju, vključili so se tudi kriminalisti, da bi izsledili vozili.

Vozili so ustavili na avtocesti pri Leščevju, med postopkom pa ugotovili, da je bilo v enem od vozil, ki ga je vozila 38-letna državljanka Italije, še pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V drugem vozilu pa so našli dva državljana Tunizije – organizatorja nezakonitih prehodov meje, ki sta prevažala pet tujcev, od tega dva kar v prtljažniku vozila.

Državno mejo so tujci po ugotovitvah policije prestopili na območju Gorjancev, pri Šumečem potoku pa so čakali na organizatorje, ki naj bi jih prepeljali v notranjost države.

Policisti so trem organizatorjem odvzeli prostost in jih odpeljali v prostore za pridržanje. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Pet državljanov Sirije, štiri državljane Iraka in državljana Libije pa bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Še več klicev

Policisti so sicer prejeli še več klicev z obvestili o sumljivih vozilih, se nanje odzvali, a sumljivih okoliščin v ostalih primerih niso ugotovili. Kljub temu pa se občanom zahvaljujejo, saj so z njihovo pomočjo pri svojem delu lahko še bolj uspešni in učinkoviti.

Precej dela z ilegalnimi prehodi meje so imeli tudi policisti na drugih območjih novomeške policijske uprave. Brežiško policijo so v ponedeljek popoldne obvestili, da po avtocesti pešačita dva moška. Izkazalo se je, da gre za državljana Afganistana in Pakistana, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo v okolici Slovenske vasi. Nekaj po 22. uri pa so brežiški policisti izsledili in prijeli še tri državljane Afganistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Mejni policisti na Dobovi so medtem opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal osebne avtomobile. Med pregledom vagonov so pod naloženimi avtomobili našli skrita dva državljana Sirije. Po zaključenem postopku so ju prevzeli hrvaški varnostni organi.

Na mejni prehod Obrežje pa sta v noči na danes pripeljali dve makedonski tovorni vozili, ki sta prevažali akumulatorje, namenjene v Slovenijo. Ob pregledu tovornih delov so policisti našli deset državljanov Afganistana in državljana Pakistana. Tudi te so predali Hrvaški.

PU Novo mesto, Foto: pixbay