• 27.04C Novo mesto
  • 19:15
  • Tor, 25.06.2019
  • Prijava

Ogromen požar, evakuacija in opozorilo: Ne zadržujte se zunaj! FOTO

V Zalogu pri Novem mestu je okoli 16. ure izbruhnil hud požar. Zagorelo je v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi. Kako hudo je, še ni povsem znano, so pa razmere očitno resne, saj so okoliške prebivalce evakuirali, češ da obstaja nevarnost eksplozije.

ZALOG – V boj s požarom so odšli novomeški poklicni gasilci in še prostovoljci več kot 20 okoliških gasilskih društev. Nekaj od njih se jih je že nadihalo dima in so potrebovali zdravniško pomoč, preostali pa nadaljujejo boj z zublji, ki so povzročili gost, črn dim. Ta je viden celo 30 kilometrov daleč, glede na to, kako je gost, pa je le težko verjeti, da gorijo zgolj sekanci, ki si jih zbirali v tem objektu, temveč očitno tudi plastika oziroma drugi odpadki, ki jih podjetje zbira in predeluje.

Približno 500 metrov pred prizoriščem požara v Zalogu je policija zaprla vse dostope do te vasi. Tudi domačini so povedali, da gori razna odpadna plastika ter papirni in lesni odpadki. Ker obstaja nevarnost eksplozije, naj bi iz bližnjih stanovanjskih objektov evakuirali prebivalce.

Uprava za zaščito in reševanje vsem svetuje, naj se ne zadržujejo v bližini požara:

Dim se vali proti Novem mestu

Opozorilo pa je objavila tudi Mestna občina (MO) Novo mesto, ki je izrazila podporo vsem gasilcem: »Danes popoldan so na teren odšli gasilci Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto, v akcijo pa so bili vpoklicani tudi vsi razpoložljivi prostovoljni gasilci, saj je prišlo do požara na območju opekarne v Zalogu v Občini Straža. Situacijo budno spremljamo in vas bomo o morebitnih novostih obveščali. Držimo pesti za naše gasilce in jim želimo uspešno delo.«

Dodali pa so še zadnje informacije: zagorele naj bi smeti, med katerimi so tudi plastične frakcije, zato vse prosijo, naj se ne zadržujejo zunaj. »Dim se namreč zaradi smeri vetra vali proti naši občini, zato previdnost ne bo odveč.«

Pripravila: M. S.