• C Novo mesto
  • 08:12
  • Pet, 19.08.2022

Plezalka mimo moža omahnila v smrt, bila je z območja Dolenjske

e-bike

Med plezanjem na Otmarjevi poti na Gradiški Turi nad Vipavo je danes okrog 10.30 prišlo do nesreče, v kateri je umrla 69-letna plezalka z območja Dolenjske. Zelo izkušena plezalka je plezala skupaj z možem, v steni je bila nad njim, ko je zaprosila za kratek počitek. Kmalu zatem je padla in obvisela na vrvi dobra dva metra pod možem. Mož se je spustil do nje in ji poskušal pomagati, je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik.

Policisti PP Ajdovščina so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je omenjena plezalka skupaj s partnerjem plezala po Otmarjevi poti, oba sta imela varovalno opremo in bila pripeta na varovalni opremi. Ko sta že preplezala del stene sta se po približno 15 metrih ustavila, da bi se malce odpočila preden bi nadaljevala s plezanjem po bolj zahtevni plezalni poti. Nenadoma je plezalka omahnila mimo njenega partnerja, ki je plezal za njo, in obvisela na vrvi in varovalnem pasu približno 2,5 metra pod njim. Njen soplezalec se je spustil do nje, vendar 69-letna plezalka kmalu zatem ni več kazala znakov življenja.

Poleg policije so bili aktivirani reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina, GRS Ljubljana in helikopter Slovenske vojske. Ob prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da je plezalka podlegla poškodbam. Gorski reševalci so ponesrečeno plezalko skupaj s soprogom z vrvno tehniko spustili do primernega mesta, kjer ju je prevzela posadka helikopterja Slovenske vojske in reševalcev letalcev ter ju prepeljala v dolino. Za pokojno plezalko je bila odrejena sanitarna obdukcija.

O nesreči so obvestili pristojno državno tožilstvo in dežurnega preiskovalnega sodnika. Vzrok padca pa policija še preiskuje.

STA, Foto: youtube

sejmi