• C Novo mesto
  • 08:49
  • Ned, 26.06.2022

Po umoru mamice Amande potrebna pomoč šestim sirotam!

Policija pojasnila okoliščine torkovega umora v okolici Sevnice. Muhabi Gashi osumljen umora na grozovit način. Gnalo naj bi ga bolestno ljubosumje.

Na policijski postaji v Sevnici se je v torek popoldne okoli 18. ure zglasil 47-letni moški s šestimi mladoletnimi otroki in v pogovoru policistom povedal, da njegova žena leži doma mrtva. Moškega so pridržali. Ovadili ga bodo za kaznivo dejanje umora na posebno grozovit način. Za šest mladoletnih otrok je poskrbel center za socialno delo. Kot ob tem pišejo Slovenske novice je 47-letni Muhabi Gashi osumljen umora na grozovit način, saj je 41-letna Amanda Černe je zaradi hudih poškodb umrla nekaj ur pred prijavo.

Policisti, ki so med pogovorom z omenjenim 47-letnikom razbrali sumljive okoliščine, so na naslovu bivanja našli truplo 41-letne ženske, je v Sevnici povedal pomočnik vodje kriminalistov Policijske uprave (PU) Novo mesto Matjaž Štern. Smrt je potrdil zdravnik, pri pregledu trupla pa so našli sledove nasilja.

Štern je še opozoril, da več podrobnosti in okoliščin, ki so privedle do tega tragičnega dogodka, zaradi zaščite mladoletnih otrok ne morejo razkriti, so še sporočili s PU Novo mesto.

Klic na pomoč

Ob tem so v Slovenskih novicah zapisali, da prosijo, da pomagate po svojih močeh nič krivim malčkom, ki so ostali brez mamice, očetu pa grozi dolgoletni zapor! Skupaj s CSD Posavje bodo našli način, kako bomo lahko otrokom pomagali na najboljši način, najsi bo to v denarju, materialni pomoči, morda tudi v obliki štipendij.

»Na Centru za socialno delo (CSD) Posavje smo ob nepričakovanem tragičnem dogodku globoko pretreseni. CSD je, ob obvestilu s strani Policije, takoj poskrbel za otroke. Namestil jih je v varno okolje, kjer jim je ves čas nudena podpora in pomoč, ki jo potrebujejo. Družino smo na CSD poznali, odkar se je pred dobrimi štirimi leti na nas obrnila po pomoč pri uveljavljanju socialnih transferjev. CSD ni bil seznanjen s prijavo o nasilju v družini, smo pa bili konec leta 2020 seznanjeni, da je oče otrok prijavil nasilje nad svojo ženo s strani tretje osebe. Na CSD smo kljub temu, zaradi kompleksnosti družinske dinamike, sklicali več multidisciplinarnih timov, v katerem so sodelovali tako Policija oz. Sektor kriminalistične policije Novo mesto, državno tožilstvo, zdravstvo (skupnostna psihiatrična obravnava) in izobraževalne ustanove.

CSD je s pokojno gospo opravil vrsto razgovorov in jo seznanil z možnostmi ukrepanja in varnega umika za njo in otroke, v kolikor bi to potrebovala. Prav tako smo staršema nudili pomoč pri vzgoji in oskrbi otrok in pri urejanju medsebojnih odnosov. CSD je pri tem aktivno sodeloval s Policijo, zdravstvom, šolo in vrtcem. Gospa je vseskozi izražala brezpogojno zaupanje v moža in ni omenjala ogroženosti ali nasilja v družini.

Osemčlanska družina je uveljavljala pravice iz javnih sredstev in prejemala denarno pomoč v višini 1.387 EUR mesečno, pri čemer se je družini večina sredstev izplačevala v funkcionalni obliki (plačilo osnovnih življenjskih potrebščin, kot npr. hrana, oblačila, položnice). Prav tako so bili upravičeni do prejemanja otroških dodatkov.«

Marina Novak Rabzelj, direktorica CSD Posavje

N. D.; Foto: Shutterstock