• C Novo mesto
  • 12:11
  • Čet, 22.02.2024

Poglejte, kaj so v najeti hiši odkrili novomeški kriminalisti

 Kriminalisti in policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so razkrinkali kriminalno združbo štirih srbskih državljanov, ki so v okolici Krškega najeli hišo in v njej gojili velike količine prepovedane konoplje. Za potrebe gojenja droge so kradli tudi elektriko. Za vse štiri je preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Krškem odredil pripor.

Obsežna in dlje časa trajajoča kriminalistična preiskava

Kot so sporočili s PU Novo mesto, je šlo za obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo, med katero so v eni od stanovanjskih hiš v okolici Krškega opravili tudi hišno preiskavo.

Med njo so našli več prirejenih prostorov, v katerih so osumljenci s pomočjo naprav z zaprtim sistemom za gojenje rastlin gojili prepovedano drogo. Zasegli so 281 svežih rastlin konoplje in okoli 15 kilogramov že posušene konoplje. Prav tako so zasegli vso opremo za gojenje, kot so luči, črpalke, ventilatorji, škropilnice, ročno orodje in podobno, tehtnice ter več mobilnih telefonov.

Osumljeni državljani Srbije, stari 21, 29, 40 in 41 let

Kaznivih dejanj so osumljeni štirje člani kriminalne združbe, državljani Srbije, stari 21, 29, 40 in 41 let. Ti so hišo, v kateri so gojili drogo, vzeli v najem in v njej bivali neprijavljeni, ob tem pa v več prostorih gojili, sušili in pakirali prepovedano drogo. Osumljeni so tudi tatvine električne energije. Za delovanje grelnih, svetilnih in drugih električnih naprav za gojenje konoplje so namreč potrebovali večjo količino elektrike, zato so izvedli nezakonit odjem na glavnem kablu električnega voda.

Glede na ugotovljene izgube električne energije, najdene predmete in druge dokaze so kriminalisti ugotovili, da so v letu 2023 proizvedli najmanj 60 kilogramov prepovedane konoplje, za katero so na ilegalnem trgu zaslužili najmanj 120.000 evrov. Kriminalna združba je bila sicer hierarhično urejena, posamezniki v njej pa so imeli natančno določene vloge, so še sporočili.

STA, N. D.; Foto: PU Novo mesto