• C Novo mesto
  • 19:12
  • Pon, 06.02.2023

“Še zadnji pogled na naš parking pred odhodom… Za hišo ognjeni zublji…”

Popoldan so bile razmere kaotične.

MIREN, KOSTANJEVICA –  Za gasilci, ki se na Krasu borijo z obsežnim požarom, je naporna noč. Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, so se spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, torej na območju, kjer se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju. Obe žarišči so gasilci obvladali in omejili. Na Facebook se je oglasil tudi eden od domačinov, Ivana Šolc je zapisala, kako se človek počuti, ko mora zaradi evakuacije zapustiti dom…

Sicer pa je bilo ponoči na terenu več kot 800 gasilcev, na Kras pa prihajajo še nove enote, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji “hudi uri”, so namreč nujno potrebne rotacije ekip, opozarjajo v regijskem štabu. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v pogovoru za TV Slovenija v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji.

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa so uspeli gasilci z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove. Evakuiranih je bilo skupaj okoli sto ljudi.

Na pomoč številni gasilci iz cele Slovenije:

Nujna evakuacija

Popoldan so bile razmere kaotične. Požar se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran. Ogrožene so štiri vasi, v katerih so se že oglasile sirene za alarm. Evakuacija ljudi poteka iz vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas. Kot so sporočili z regijskega centra Civilne zaščite za Severno Primorsko, je zgorel tudi velik bazen, iz katerega so helikopterji zajemali vodo. Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju. Ob tem dodajajo, da na slovenski strani gorijo tri hiše. Težave imajo tudi gasilci, saj so nekateri dobili opekline, gost dim pa povzroča respiratorne težave.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www