• C Novo mesto
  • 22:13
  • Ned, 13.06.2021

Po brutalnem umoru, ki ga je Žarko prijavil na PP Trebnje se je oglasil CSD Ljubljana

O štiriinštiridesetletnem bankirju Žarku iz Grosuplja, ki je osumljen, da je v petek zadušil svojo 36-letno ženo Jasno, je bilo prelitega že veliko črnila. Trenutno so mu odredil pripor, drugih podrobnostih primera na policiji niso razkrili, prav tako ostaja neznan motiv za umor. Kmalu po tragediji se je z zapisom oglasila tudi mama pokojne ter dejala, da se obsoja se, ker ni odločno posegla vmes.

Sedaj pa so se na  javnost obrnili v CSD Ljubljana. Ob tem tragičnem dogodku želijo poudariti, da je treba nasilje takoj prijaviti na center za socialno delo ali policijo. »Grožnje povzročitelja in strahove žrtve vzamemo skrajno resno. Najnevarnejši čas za žensko je takrat, ko želi ali zapusti nasilnega partnerja, ker bo uporabil vse načine, da jo bo pridobil nazaj. Povzročitelji navadno to počno toliko časa, dokler jih sistem jasno in odločno ne ustavi. Naloga centrov za socialno delo je, da skupaj z žrtvijo naredi vse, da jo zaščiti, pri tem pa je zelo pomembno, da žrtev natančno povprašamo o njenih strahovih in grožnjah, ki jih je izrekel povzročitelj nasilja v družini,« so zapisali. V primeru, da bi se žrtev obrnila na center za socialno delo zaradi nasilja v družini, bi ji nudili vso pomoč, ki bi jo ob tem potrebovala, sporočajo. Žrtev je v preteklem letu prišla na CSD po informacije o razvezi. Kljub izrecnim vprašanjem ni omenjala ogroženosti s strani partnerja.

Na Centru za socialno delo Ljubljana opažajo, da je delež neprijavljenega nasilja v družini še vedno mnogo višji od uradnih podatkov. Nasilje med družinskimi člani, še posebej v intimno partnerskih odnosih, je pogosto prikrito, dogaja se za zaprtimi vrati, zato ga je tudi težje prepoznavati in preprečevati. Naloga centrov za socialno delo je, da skupaj z žrtvijo naredi vse, da jo zaščiti, pri tem pa je zelo pomembno, da žrtev natančno povprašamo o njenih strahovih in grožnjah, ki jih je izrekel povzročitelj nasilja v družini.

NaDlani.si; Foto: arhiv