• C Novo mesto
  • 00:14
  • Sob, 18.05.2024

PU Novo mesto: ne boste verjeli, v kakšnem stanju je voznik avtobusa prevažal otroke iz osnovne šole

Policisti PP Sevnica so v sredo med kontrolo prometa ustavili voznika avtobusa, ki naj bi peljal na izlet otroke iz osnovne šole. Opravili so nadzor psihofizičnega stanja in ugotovili, da je voznik avtobusa pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,16 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, kot poklicni voznik pa v organizmu ne bi smel imeti alkohola. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, začasno odvzeli vozniško dovoljenje, izrekli globo v višini 300 evrov in izrekli štiri kazenske točke, sporočajo s PU Novo mesto.

Policija opozarja

»Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da v cestnem prometu ne sme imeti alkohola v organizmu: – voznik motornega vozila ali skupine vozil kategorije C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE; – voznik vozila, s katerim se opravlja javni prevoz potnikov ali blaga ali prevoz oseb za lastne potrebe; – voznik vozila, s katerim se prevaža nevarno blago; – poklicni voznik motornega vozila, kadar opravlja ta poklic; – voznik, ki preizkuša avtomatizirano vozilo ali sistem za avtomatizirano vožnjo; – učitelj vožnje med usposabljanjem kandidata za voznika v vožnji motornega vozila; – kandidat za voznika med usposabljanjem v vožnji motornega vozila; – spremljevalec; – voznik začetnik; – voznik motornega vozila, ki nima vozniškega dovoljenja; – voznik motornega vozila, ki v vozniškem dovoljenju nima vpisane kategorije motornega vozila, ki ga vozi; – voznik motornega vozila, ki se mu izvršuje prepoved vožnje motornega vozila ali mu je vozniško dovoljenje odvzeto; – voznik, ki prevaža skupino otrok.«

Pestrih 24 ur

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 71 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 268 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in devet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Zagradu na območju Škocjana so zasegli traktor kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 15-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi nesreč pri delu, požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

N. D.; Foto: arhiv