• C Novo mesto
  • 20:45
  • Pon, 26.09.2022

Starejša voznica na protestih v Ljubljani zbila enega od protestnikov! Takšna je bila njihova reakcija

Kot je objavil portal TopNews.si, je na sredinih protestih prišlo do incidenta, ko naj bi starejša voznica zbila enega od protestnikov. Protestnik se je hitro pobral s tal, a mimoidoči so precej burno reagirali. Hitro je pristopila policija in ukrepala. S Policijske uprave Ljubljana odgovorjajo, da so o dogodku seznanjeni. »V kolikor bodo ugotovljeni elementi prekrškov ali drugih kaznivih ravnanj, bomo ustrezno ukrepali,« so sporočili. Več na posnetku:

Na tokratnih protestih policisti pridržali 17 ljudi

Na sredinih protestih proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa v Ljubljani je policija začasno pridržala 17 ljudi, uporabili so tudi prisilna sredstva. Zaznali so štiri kazniva dejanja, 43 kršitev zakona o javnem redu in miru in 75 kršitev zakona o javnih zbiranjih. Vodijo tudi postopek zoper organizatorja shoda. Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so v okviru varovanja neprijavljenega shoda doslej zaznali štiri kazniva dejanja. V enem primeru gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, in sicer službenega vozila policije, v treh pa za kaznivo dejanje napada na uradne osebe in preprečitev uradnih dejanj. Protestniki so namreč v policiste metali granitne kocke, pri čemer noben policist ni poškodovan.

Na podlagi zakona o nalogah in pooblastilih policije so pridržali 17 ljudi, ki so jih po preteku razlogov za pridržanje izpustili. Za vzpostavitev javnega reda so uporabili prisilna sredstva, šlo pa je za uporabo telesne sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice ter sredstva za vezanje in vklepanje. Po dosedanjih podatkih ni bil poškodovan nihče od protestnikov. Poleg tega so policisti doslej zaznali 43 kršitev zakona o javnem redu in miru in 75 kršitev zakona o javnih zbiranjih, večinoma pa gre za iste kršitelje. Eni osebi so zasegli pirotehnična sredstva in vodijo prekrškovni postopek po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, eni osebi pa so zasegli nevaren predmet, ki ga na javnem shodu ni dovoljeno nositi, so še zapisali na PU Ljubljana.

Po podatkih policije se je zbralo okoli 4000 ljudi

Vodijo tudi postopek o prekršku in zbirajo obvestila zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih za organizatorja shoda. Prav tako so obravnavali šest kršitev cestnoprometnih predpisov in kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa. Protest proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenje koronavirusa se je tokrat začel na Kongresnem trgu, nadaljeval pa na ljubljanskih ulicah. Ob 18. uri je policija shod razpustila, do 20. ure se je večji del protestnikov razšel. Policija vodnega topa in solzivca tokrat ni uporabila. Po podatkih policije se je zbralo okoli 4000 ljudi.

N. D.; Foto: TopNews.si

 

bloke