• C Novo mesto
  • 22:31
  • Sob, 13.08.2022

»TO JE 3. SVETOVNA VOJNA!?« Zavrnjen predlog Poljske za mirovno misijo, NATO pripravlja vojsko

Predsednik ZDA napaden v Bruslju, napadalcu uspelo prebiti varnostne ukrepe …

Voditelji Nata so se dogovorili, da bodo okrepili vzhodno krilo zavezništva s štirimi bojnimi skupinami v Romuniji, Bolgariji, na Madžarskem in Slovaškem. Po prošnji ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za neomejeno vojaško pomoč je Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze NATO, odgovoril: »Imeli bomo več vojakov na vzhodnem krilu, imeli bomo več letal v zraku in imeli bomo ladje, mornarico in podmornice na morju, strinjamo se, da bomo povečali pomoč za Ukrajino.«

»Danes smo se dogovorili, da bomo podprli Ukrajino in jo v kibernetskem prostoru zaščitili pred napadi, kemičnimi, radiološkimi in drugimi. Pripravljeni smo narediti vse, da pomagamo Ukrajini. Odgovorni smo, da konflikta ne zaostrimo,« je dejal Stoltenberg. V okviru načrta vojaške krepitve vzhodnega krila zavezništva so pricurljale podrobnosti o predlogih, ki jih bo Poljska predstavila na vrhu. Varšava bo ponudila za ustanovitev mirovne misije 10.000 ljudi. Njene glavne naloge bodo:

– Zaščita humanitarnih koridorjev, ki bo organizirana v zahodnem delu Ukrajine, vključno z vzpostavitvijo varnih območij nad njimi;
– Zaščita humanitarnega tovora (beri vojaškega tovora), ki se bo premikal po teh koridorjih;
– Vzpostavitev območja prepovedi letenja nad največjimi mesti v zahodni Ukrajini.

Da bi Varšava uresničila svoj načrt, čaka na odobritev ZDA, vendar obstajajo nepreverjene informacije, da se ZDA s to idejo ne strinjajo.

Napad na predsednika ZDA

Ob tem gre dodati, da je neznani moški danes zjutraj v Bruslju napadel kolono predsednika ZDA. Celoten incident so posnele varnostne kamere, vse se je zgodilo okoli 9.40, ko je mimo peljala kolona vozil Josepha Bidena. Policisti so moškega, ki je vrgel steklenico v smeri kolone, takoj premagali in prijeli. Napadalec naj bi bil vinjen. »Moški, ki je bil v alkoholiziranem stanju, je vrgel steklenico na kolono ameriškega predsednika Josepha Bidena. Uspelo nam je ustaviti steklenico,« je povedal tiskovni predstavnik policije.

Zaradi Bidenovega obiska so prebivalce Bruslja opozorili, da bodo uvedeni izredni varnostni ukrepi, ki so več kot običajni za same voditelje EU ali obiske drugih svetovnih uradnikov, med drugim najvišjih državnikov Kitajske in Rusije.

N. D.; Foto: Twitter