• C Novo mesto
  • 04:23
  • Pet, 27.01.2023

Tragedija na požarišču, prostovoljko zmečkalo drevo

Požari divjajo tako na slovenski kot tudi na italijanski strani. Kor poročajo Primorske novice so požari v Furlaniji – Julijski krajini so danes žal terjali prvo smrtno žrtev, šlo naj bi za koordinatorko civilne zaščite iz Praprotna, ki jo je med preverjanjem požarišča pri Praprotnem zmečkalo drevo.

56-letnica naj bi si ogledovala požarišče, ko so ognjene zublje že ukrotili. Takrat naj bi se nanjo prevrnilo drevo, ki ga je poškodoval ogenj, in jo zmečkalo. Prostovoljka je bila na mestu mrtva. Dogodek preiskujejo karabinjerji iz Čedada. Odgovorna naloga koordinacije prostovoljcev civilne zaščite je bila pokojnici zaupana zaradi njenih izkušenj v silah javnega reda.

Na italijanski strani razmere stabilne

Položaj na požarišču na italijanskem Krasu je sicer stabilen, gasilci in prostovoljci civilne zaščite so s skupnimi močmi zaustavili nadaljnje širjenje ognja, je danes dejal pristojni v deželni vladi Furlanije – Julijske Krajine za civilno zaščito Riccardo Riccardi. Popoldne so v obe smeri odprli avtocesto Trst – Benetke. Riccardi je po poročanju Primorskega dnevnika dejal, da zdaj gasilci in prostovoljci vse svoje moči usmerjajo v omejevanje požara.

Pri gašenju na italijanski strani meje iz zraka pomagajo trije helikopterji in kanader, medtem ko je moral drugi kanader zaradi okvare v popravilo, vendar naj bil kmalu spet na razpolago. Požar je najbolj ogrozil vas Jamlje, kjer je se v sredo povsem približal hišam, nekatere tudi poškodoval, a so jih gasilci obvarovali pred požigom. Prebivalci se sicer še ne morejo vrniti v Jamlje, a nihče ni poškodovan, dodaja Primorski dnevnik.

Popoldne je upravljavec avtoceste Autovie Venete v celoti odprl avtocestni odsek med Sesljanom in Redipuljo na avtocesti Trst – Benetke v obe smeri. Gasilcem je uspelo omejiti požar, ogenj avtoceste in njene okolice ne ogroža več. Gasilci sicer ostajajo v polni pripravljenosti. Po drugi strani železniška proga, ki Trst povezuje s preostankom Italije, še ostaja zaprta, poroča tržaški Il Piccolo. Italijanska tiskovna agencija Ansa pa poroča, da so oblasti zaprle zračni prostor na območju za zasebna letala, da lahko letala in helikopterji za gašenje nemoteno opravljajo delo.

N. D.; Foto: Zavod za gozdove Slovenije