• C Novo mesto
  • 12:23
  • Sob, 04.02.2023

V središču Ljubljane Eritrejec zabodel domačinko, nato je pobegnil

Njeno življenje je ogroženo …

Včeraj nekaj pred 18. uro so bili na PU Ljubljana obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper življenje in telo na območju centra Ljubljane. Po do sedaj zbranih obvestilih je osumljenec z ostrim predmetom huje poškodoval oškodovanko, nato pa s kraja peš pobegnil.

Po prvih podatkih je osumljenec državljan Eritreje

»Poškodovana je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UBKC Ljubljana, njeno življenje je ogroženo. Na kraj je bilo napotenih več patrulj, policisti pa so osumljenca kmalu po dogodku prijeli in mu odvzeli prostost. Po prvih podatkih je osumljenec državljan Eritreje, ki že več let biva na območju R. Slovenije. Opravljen je bil ogled kraja dejanja, policisti pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah. Motiv za dejanje do sedaj ni znan, z oškodovanko se poznata od preje in izhajata iz istega socialnega okolja,« sporočajo policisti.

Posnetek zaokrožil po družabnih medijih

Posnetek večerne grozljivke se kmalu pojavil na družabnih medijih, prikazuje pa reševalna in policijska vozila, ki so prispela nekaj minut po grozovitem napadu. Parkirala so se na križišču med Šubičevo ulico, ki vodi do državnega zbora, in Slovensko cesto, ki teče vzporedno s Kongresnim trgom. Po poročanju medijev in po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bil temnopolti moški celo partner napadene, po napadu naj bi pobegnil, nož pa odvrgel na gradbišču Šumi.

Kriminalistična preiskava še poteka, osumljenca že obravnavali

Osumljenec je bil že obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja so nam še zaupali in dodali: » Ker intenzivna kriminalistična preiskava še poteka, vam drugih informacij trenutno ne moremo podati. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.« Policisti so opravili ogled kraja dejanja, zdaj pa nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh okoliščinah. Motiva za dejanje za zdaj še niso ugotovili, sicer pa se osumljeni in žrtev poznata od prej in “izhajata iz istega socialnega okolja”. Policisti ugotavljajo tudi obstoj morebitnega razmerja oz. njunega poznavanja. Osumljenca so že obravnavali za različna kazniva dejanja z elementi nasilja. Glede tega poteka intenzivna kriminalistična preiskava. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo, osumljenega pa bodo privedli pred preiskovalnega sodnika.

Bivanje osumljenca je urejeno na podlagi dovoljenja za zadrževanje v Sloveniji, ki ga ureja zakon o tujcih. »Lahko pa povem, da gre v tem primeru za tujca, ki ga ni moč vrniti v izvorno državo in zato glede tega potekajo tudi postopki drugih pristojnih organov,« je na novinarski konferenci dejal predstavnik za odnose z javnostmi PU Ljubljana Tomaž Tomaževic. Po njegovih besedah so policisti osumljenca kmalu po dogodku izsledili zahvaljujoč patruljam uniformiranih policistov in policistov v civilu.

Na družbenih omrežjih so se pojavili tudi pozivi k organiziranju vaških straž v Ljubljani. Tomaževic je zagotovil, da je v prvi vrsti policija tista, ki je dolžna skrbeti za varnost državljanov, za kar policisti skrbijo v sodelovanju z različnimi deležniki. Policijska uprava Ljubljana že vrsto let skrbi za povečano prisotnost policistov na območju celotnega mesta Ljubljane, na območju mestnega središča pa poteka tudi opazovalna služba, je pojasnil.

Policisti so danes ponovno opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Zavarovali so več predmetov, med drugim tudi domnevno sredstvo, ki je služilo napadu, je pojasnil. Sicer pa zbirajo obvestila in opravljajo razgovore s pričami, poteka tudi zavarovanje video posnetkov in njihov pregled, da bi v celoti preiskali vse okoliščine kaznivega dejanja.

 

PU Ljubljana; Foto: arhiv