• C Novo mesto
  • 08:57
  • Tor, 15.06.2021

Kaj se dogaja na novomeškem koncu? »Precepljeni ljudje, spet pozitivni na korono, vsaj en zdravstveni oddelek zaprt«

V Sloveniji so v nedeljo opravili 1310 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 147 okužb, kar predstavlja 11,2-odstotni delež. V bolnišnicah zdravijo 508 bolnikov s covidom-19, 133 na intenzivni negi. V nedeljo je umrlo šest covidnih bolnikov, je sporočila vlada. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 606.

Nedeljskih 11,2 odstotka pozitivnih testov je precej manj kot pred tednom dni, ko je bilo pozitivnih več kot 15 odstotkov testiranih, je izpostavila Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o covidu-19. Število aktivnih primerov se počasi znižuje, po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je že padlo pod 9000, je izpostavila Bratuša. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji 422,9. Najvišjo 14-dnevno pojavnost okužb ima še naprej primorsko-notranjska statistična regija (659,2), najnižjo pa obalno-kraška (238,7).

Epidemiološke razmere se počasi izboljšujejo, a polovica regij še ostaja oranžnih, zato po besedah Bratuše še ni mogoče govoriti o bistvenem izboljšanju epidemioloških razmer na ravni države.

Na novinarski spregovorili o cepljenju

Za osebe, ki so bile cepljenje s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, bo zagotovljen tudi drugi odmerek cepiva, je danes poudarila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Če bi zmanjkalo za drugi odmerek cepiva AstraZenece za tiste, ki bodo cepljeni v teh dneh, bi jih lahko v skrajni sili cepili z drugim cepivom.

In ko smo že pri cepljenju. V ponedeljek na novomeškem koncu vsaj en zdravstveni oddelek zaprt, piše portal Dolenjska News. »Po mojih informacijah, ki niso pobrane s ceste, pač pa iz zdravstvene institucije, so v zdravstvenih vrstah, čeprav že precepljeni ljudje, spet pozitivni na korono. Morda bo (oz. po mojih info kar bo) v ponedeljek kakšen oddelek z naslova preventive zaprt. Samo sprašujem se o učinkovitosti cepljenja. Verjamem, da bodo nekateri mojo objavo zanikali, če pa jih zanimajo podrobnosti, bodo slednje izvedeli v ponedeljek, ali pa jih preusmerim na t.i. zavod, kjer slednjega ne morejo prekriti, čeprav lahko to zavijejo v t.i. vato. Naj bo zdravo zdravje,« piše portal.

Vem, marsikomu ta zapis ne bo po volji, ampak…

Objavil/a Dolenjskanews dne Nedelja, 09. maj 2021

NaDlani.si; Foto: Pixbay