• C Novo mesto
  • 10:48
  • Sob, 15.06.2024

Kaj se dogaja s snežaki, ki so postali ogrožena vrsta?

Vzgojiteljice so tudi letos veliko truda namenile, da otrokom predstavijo zimo, trgovci pa se resno sprašujejo, kakšne zime nas čakajo v prihodnje, glede na to, da letošnjo zimsko sezono skoraj niso prodali nobene kape, šala ali rokavic. Mame so vzgojiteljicam predale informacijo, da letos za svoje otroke niso potrebovale nakupovati podhlačnih žabic ali drugih toplih oblačil. 

Kot družba se bomo tudi v bodoče morali soočati z resnimi podnebnimi spremembami opozarjajo številne organizacije, med katerimi je tudi KNOF, pod vodstvom Mojce Žganec Metelko sprejel vabilo, da lokalnemu vrtcu in širši javnosti v posavju pomagajo doživeti zimo. Izkoristili so prostor, ki jim ga je omogočila Qlandia Krško, kjer so odpadnih materialov postavili Snežno deželo, fotokotičke in omogočili kepanje in drsanje otrokom in ostalim obiskovalcem. Pri projektu sodelujejo številni prostovoljci z zavedanje, kako pomemben je naš planet.

“Družbena odgovornost do krožnega gospodarstva je tisto, kar nas bo povezalo v naslednjih letih. Kot družba se bomo morali resno vprašati, kakšen svet si želimo in vesela sem, da smo z organizacijo iz našega kraja našli skupen imenovalec, da želimo #QLSVET,” nam je zaupala marketing managerka Sergeja Bogovič.

snežna dežela

Kje je zima?

Nad projektom, da zime za igro ne potrebujejo samo otroci temveč tudi narava, se je navdušila tudi ozdravljena strastna nakupovalka ga. Jana Miklavčič, ki bo v soboto, 14.1.2023 drsala v omenjeni Snežni deželi. Poseben teden s pomenljivim imenom »Snežna dežela,” je privabil tudi podjetje BETI d.d.

Dogodki, ki se bodo zvrstili so nastali na pobudo gibanja za zaščito snežakov, ki so danes ogrožena vrsta. V času projekta si bodo organizatorji skušali odgovoriti: »Kakšen svet si želimo? In kaj lahko naredimo, spremenimo sami?«  Zavedati se moramo, da lahko z majhnimi spremembami privarčujejo na denarnici in negativnih vplivih na okolje, »qlsvet.

KNOF je za projekt izbral nakupovalno središče, kjer je postavil za obiskovalce fotokotičke, s katerimi želi spodbujati k razmišljanju o tem, da mama pravi: »Moj tri letni otrok ne ve, kako izgleda sneg! Ni ga še otipal. Ne ve, kaj je mraz. Si vi to lahko mislite, da je res?«

qlsvet

Ko sem se zjutraj kot otrok zbudila, so me pozdravile ledene rože.

Mesec januar je zimski mesec. Čas je, da zavihamo rokave, saj so sneženi možje postali resno ogroženi. Trgovci kap, šal, rokavic, smučarske opreme in drsalk še nikoli niso prodali tako malo. S projektom bomo demonstrirali, kako bo v bodoče izgledalo kepanje in drsanje, če zim kot smo jih poznali ne bo več.

Vrtec Leskovec pri Krškem se je k projektu vključil na način, da so se udeležili kepanja in drsanja. Otroci so kreativno razmišljali o tem: kaj je zima in kakšna je, na katerem hribu se vsako leto sankamo, kdo je snežak, kje snežak lahko preživi, kakšen je njegov svet – dom; kako sem oblečen, ko je zima, kakšen je mraz, kaj pomeni – da mraz škripa in poka, kje in kdaj sem drsal, kako nastane led, kakšna je moja kapa, šal, rokavice – kdaj jih potrebujem…? Kakšna je bila zima mojih staršev in kakšna je moja zima danes?

snežakova dežela

Kepanje in drsanje.

Bomo zimo s pustom še odganjali, da bi priklicali z njim pomlad? Ali bomo zbudili nove šege in navade s katerimi bomo zimo klicali naj pride!?