• C Novo mesto
  • 21:35
  • Čet, 05.08.2021

Kriza v novomeški bolnišnici zaradi priliva covidnih bolnikov, službo zapustili že štirje internisti

V Splošni bolnišnici Novo mesto se ob prilivu covidnih bolnikov iz drugih regij, krepi stiska ljudi, ki ne morejo do zdravnika na primarni ravni. To je povzročilo tudi krepitev pritiska na urgentni center, kar po oceni vodstva bolnišnice postaja iz dneva v dan večji problem, internistično urgentno službo pa so zato zapustili štirje internisti, piše RTV Slovenija.

Kar 23 odstotkov bolnikov novomeškega covidnega oddelka iz drugih regij

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan je v današnjem sporočilu za javnost opozorila, da je še posebej veliko povpraševanje po internistični urgentni službi. »Naša prizadevanja in skrbi so usmerjeni v nudenje pomoči vsem tistim, ki jo potrebujejo, tudi tistim bolnikom, ki k nam pridejo zaradi drugih obolenj. Tudi zanje si seveda želimo nemoteno, kakovostno in pravočasno oskrbo. Poleg tega moramo kljub utrujenosti in izčrpanosti kadra izvesti vse potrebne dejavnosti za skrajševanje čakalnih dob, ki so nastale kot posledica razglašene epidemije covida-19 in boja proti novemu koronavirusu,« je še zapisala Kramar Zupanova.

Po podatkih novomeške bolnišnice imajo danes v bolnišnični oskrbi 26 covidnih bolnikov, od teh šest na intenzivnem in dva na polintenzivnem oddelku. Število hospitaliziranih po začetnem padcu sicer ostaja praktično nespremenjeno, prav tako pa še ne čutijo novega konkretnega padca števila novo odkritih okuženih bolnikov, so dodali. Kar 23 odstotkov bolnikov novomeškega covidnega oddelka je sicer iz drugih regij, saj skladno s covidno strategijo na tej stopnji epidemije pokrivajo širše območje oz. poleg Dolenjske in Bele krajine tudi Posavje, so še zapisali v novomeški bolnišnici.

Nasmiha se zelena faza

V ponedeljek so opravili 3558 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 326 okužb, je sporočila vlada. Umrli so trije covidni bolniki. V bolnišnicah se jih zdravi 295, od tega jih 92 potrebuje intenzivno terapijo. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 309, v zeleno fazo naj bi po predvidevanjih prešli prihodnji teden.

NaDlani.si; Foto: facebook