• C Novo mesto
  • 20:32
  • Sre, 12.06.2024

Najboljši krof spečejo v Novem mestu

Zmagovalec tekmovanja Naj krof Slovenije 2023 je v kategoriji klasičnih krofov krof Doma starejših občanov Novo mesto, v kategoriji inovativnih pa Biotehniški izobraževalni center Ljubljana s krofom s sivko, medom in smetano. Kot so danes sporočili iz Turistično gostinske zbornice Slovenije, se kakovost krofov vsako leto izboljšuje.

Ocenili so približno 30 krofov

V kategoriji klasičnih krofov je drugo mesto osvojila Slaščičarna Emilija iz Idrije, tretje pa Terme Banovci. V kategoriji inovativnih je drugo mesto osvojil krof s holandsko omako in slanino, ki so ga pripravili v Jasna Chalet Kranjska Gora, tretje pa krof z jabolčnim polnilom iz Doma starejših občanov Novo mesto. Kot so sporočili iz zbornice, ki je izbor pripravila tretjič, so komisijo sestavljali predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter mednarodni ocenjevalec Svetovne zveze kuharskih združenj Tomaž Vozelj, priznana slaščičarska mojstrica in predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Alenka Kodele ter vodja gostinstva v Gostinskem podjetju Trojane Urška Strnad. Pri ocenjevanju, ki so ga opravili v torek, so upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo ter okus. Ocenili so približno 30 krofov.

Pustni čas razveseljuje tudi proizvajalce krofov. Nekateri letos beležijo večje povpraševanje, čemur sledijo s povečano proizvodnjo. Kljub vsesplošnim podražitvam živil se cene krofov letos niso bistveno zvišale, ponekod so celo nižje. Najbolj priljubljeni ostajajo krofi z marelično marmelado in sladkornim posipom. Kot so za STA pojasnili v podjetju Don Don, bodo v malo več kot mesecu dni do pustnega torka po trenutnih ocenah prodali več kot 10,5 milijona krofov, kar je približno pet odstotkov več kot lani. Rast povpraševanja beležijo tudi v Mlinotestu, kjer bodo v pustnem času ocvrli približno 1,5 milijona krofov, kar je nekoliko več kot lani. V Tušu so medtem pripravili okrog pol milijona krofov, kar je za skoraj polovico več kot lani.

Kakovost krofov iz leta v leto izboljšuje

Kot je dejal Vozelj, se kakovost krofov iz leta v leto izboljšuje, zato je izbor najboljših krofov zahtevno delo. Kodele pa je poudarila, da so ponudniki inovativnih krofov pokazali veliko domišljije ter uporabili zelo različne nadeve in glazure. Zmagovalce so razglasili danes v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija. Etnolog Janez Bogataj je ob tem predstavil bogato izročilo cvrtja krofov na Slovenskem. Lani so najboljši klasični krof pripravili v vrhniški slaščičarni Berzo, najboljšega inovativnega pa v Domu starejših občanov Novo mesto.

STA, N. D.; Foto: arhiv