• C Novo mesto
  • 02:50
  • Čet, 29.02.2024

Tragično je končal klavžar Giovanni na Dolenjskem! »Tragedija na tragedijo. Da ti srce poči«

»Tragično je končal klavžar Giovanni včeraj na Dolenjskem. Ker je bila želja po dobri fotografiji tako močna, ptica pa žal tako nemočna, se je v obupu želela umakniti na višje. Žal je to višje bil električni drog, ki je ptico ob pristanku elektrificiral. Naj bo njegova smrt opomin, da v želji po slavi in všečkih ne posegamo v njihov osebni prostor,« se glasi objava na facebooku. Kot je razvidno iz objave, je velika ptica selivka, ki živi v pustih, polpuščavskih in skalnatih življenjskih okoljih, bežala pred foto objektivom in se dotaknila električnega droga.

Klavžarja je zaradi ponovnega naseljevanja v Srednjo Evropo občasno mogoče opaziti tudi v Sloveniji, npr. jeseni 2021 v Ilirski Bistrici. Domneva se, da je bil v srednjem veku na Krasu, v Istri in v Dalmaciji pogosta ptica in da so ga večkrat tudi upodobili, npr. leta 1490 na eni od fresk v hrastoveljski cerkvi sv. Trojice, v podružnični cerkvi v Gradišču pri Divači, v grbu koprske plemiške družine Elio in na portalu gradu Lukovec v Občini Log – Dragomer. Slovensko ime mu je v začetku 19. stoletja v svojih ornitoloških zapiskih nadel Žiga Zois, navaja wikipedia.

Komentatorji zgroženi

»Pa to je groza! Ptic, ki jih lahko preštejemo na prste ene roke, vidimo res, če imamo izjemno srečo, ubije egoizem in to s fotoaparatom… človek ostane brez besed,« »Zakaj sem morala zdaj to videt….Tragedija na tragedijo. Da ti srce poči.   P.S.: To vse bi jaz tako zelo “štrafala”, da jim ne bi bilo nič jasno + zaporna kazen in še prisilno delo,« »Ko človeški egoizem ne pozna meja… Pri vseh zoomih in nastavitvah, ki jih premorejo telefoni in fotoaparati, je treba še dodatno srat,« se glasi slog komentatorjev.

N. D; Foto: youtube