• C Novo mesto
  • 19:54
  • Pet, 22.09.2023

Uf, Ukrajinci grozijo: kaj to pomeni za novomeškega farmacevta?

Kot pišejo Finance, so oktobra lani v Kijevu pripravili seznam  19 farmacevtov, ki bi jim lahko prepovedali prodajo, med njimi je tudi novomeška Krka in več njenih zdravil.  »V družbi Krka upoštevamo 25. člen Splošne deklaracije o človekovih pravicah, po katerem so vsi bolniki, ne glede na okoliščine, upravičeni do zdravstvene oskrbe. To pomeni, da smo zavezani vse trge oskrbovati z življenjsko pomembnimi izdelki. Zdravila so izvzeta iz prepovedi poslovanja. Tako tudi ukrajinski in ruski trg oskrbujemo z zdravili, saj so ta za bolnike življenjskega pomena,« so za  omenjeni časnik v Krki odgovorili na vprašanja, kako resne so po njihovi oceni ukrajinske grožnje in ali bi morebitna prepoved veljala za vsa zdravila, ki jih prodajajo na ukrajinskem trgu.

Krka je na ukrajinskem trgu pred vojno prodala približno toliko kot na domačem, v lanskem devetmesečju pa je prodaja v Ukrajini upadla za 14 odstotkov, medtem ko je na domačem zrasla. Ukrajinski premier Denis Šmigal je zagotovil, da še vedno dovolijo prodajo vsem svetovnim farmacevtom in da je o tem z Brusljem dosegel dogovor, a vplivni bruseljski portal Politico opozarja, da kljub temu Ukrajina sankcij, ki bi lahko vplivale na 1,7 milijarde evrov prihodkov evropskih farmacevtov, še ni umaknila.

Krka z najvišjim dobičkom in prodajo

Sicer pa je Krka za lani močno povečala napoved dobička. Kot so navedli lanskega novembra je v devetmesečju zabeležila medletni skok dobička za 26 odstotkov na 301,7 milijona evrov. Prihodki od prodaje skupine so medtem porasli za šest odstotkov na 1,2 milijarde evrov, je farmacevtsko podjetje objavilo na spletni strani Ljubljanske borze. Tako dobiček kot prodaja sta dosegla najvišjo raven za to obdobje doslej. Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je poslovanje skupine ocenil kot uspešno. V prodaji skupine Krka glavnino, 81,9-odstotni delež, predstavljajo zdravila na recept. V prvih devetih mesecih so jih prodali za nekaj več kot milijardo evrov. S 33,5-odstotnim deležem se je Krka najbolje odrezala v regiji Vzhodna Evropa. Tam je skupina prodala za 414,1 milijona evrov izdelkov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani.

N. D.; Foto: Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto.