• C Novo mesto
  • 05:01
  • Ned, 26.06.2022

VIDEO: V Trebnjem med rušenjem mostu skoraj prišlo do tragedije, poglejte, kaj je storil bagerist

Kot smo že pisali, so odsek regionalne ceste pri trebanjskem gradu zaradi gradnje in urejanja tamkajšnjega osrednjega krožišča včeraj po jutranji konici začasno popolnoma zaprli za promet. Omenjeni cestni odsek bo predvidoma zaprt do začetka junija, obvoz bo urejen. Med popolno zaporo bodo promet osebnih vozil, avtobusov in tovornih vozil, težkih do 7,5 tone, preusmerili na začasno cesto ob državni cesti, kjer bo ta potekal izmenično enosmerno s pomočjo prometno odvisnih semaforjev.

Gre sicer za urejanje večdesetletne trebanjske prometne zagate. Terenska dela za preureditev križišča pod gradom z ozkim nadvozom prek nekdanje ceste Bratstva in enotnosti iz leta 1958, ki ovira krajevni promet, so stekla novembra lani. Nadvoz bodo porušili, križišče pa posodobili in ga preoblikovali v krožišče. Pogodbena vrednost del je približno 1,6 milijona evra, glavnino bo prispevala država. Gre za zadnja leta enega največjih cestnoinfrastrukturnih projektov v občini, katerega idejne zasnove so oblikovali skoraj pred desetletjem, so za STA pojasnili na trebanjski občini. Iz državnega proračuna bodo za naložbo namenili približno 1,4 milijona evrov.

Po občinskih podatkih bodo med drugim zgradili peterokrako krožišče s pločnikom in spremljajočo kolesarsko stezo. Odcep za Odrgo bodo nekoliko spremenili in na novo zgradili povezavo med bencinsko črpalko in nekdanjim motelom oz. proti Grmadi. Leta 1958 je sicer odsek ceste Bratstva in enotnosti med Ljubljano in Zagrebom gradilo 54.000 pripadnikov mladinskih delovnih brigad iz vseh republik tedanje Jugoslavije in tudi iz tujine. Cesto so zgradili v manj kot osmih mesecih. Odprli so jo novembra 1958. Po končanju dolenjske avtoceste je stara cesta mimo Trebnjega dobila regionalni status.

Skoraj prišlo do nesreče

Je pa sodeč po posnetku, objavljenem v facebook skupini V živo s slovenskih cest, skoraj prisšlo do nesreče. Avtor posnetka je zapisal, da se je med rušenjem mostu v Trebnjem po njegovem mnenju bagerist na novo rodil:

N. D., Foto: facebook