• 7.78C Novo mesto
  • 23:12
  • Sob, 30.05.2020

Zapis iz majhne dolenjske vasice: popoldne prejmem tisti neželeni klic iz nepoznane številke, gospod, pozitivni ste

Do konca dneva v sredo je bilo v državi skupaj potrjenih 562 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je bilo 36 več kot dan prej. Po najmanj en primer okužbe so zabeležili že v 115 občinah, po dva ali več primerov je potrjenih v 68 občinah. Daleč največ okužb je v Ljubljani in Šmarju pri Jelšah, kjer je žarišče v tamkajšnjem domu upokojencev. Pri vrhu je tudi Metlika s sedemindvajsetimi okužbami ter Novo mesto z osmimi.

Zapis, ki da misliti

Medtem je Danijel iz majhne dolenjske vasice objavil zapis pod imenom Dnevnik iz karantene ali pisalo se je marca leta 202 v katerem opiše svojo okužbo s koronavirusom s katero ga je na sestanku po vsej verjetnosti okužil znanec.

»Skrbi me, da sem tudi sam okužen, skrbi me v prvi vrsti za starša, predvsem za očeta, za svojo družino in želim, da me testirajo. Zdravnica pojasni, da bi me moral v tem primeru že Nijz napotiti na test, ker me pa ni, me napoti ona. Vprašam, ali naj ostane partnerka doma, hči tudi hodi v šolo. Še vedno isti odgovor, da ne. Ker nimamo znakov, ker jaz nisem pozitiven. Takrat sem imel še vedno iste simptome, kot da bi me rahlo napihalo. Ponovno vprašam kako je z družinskimi člani, ali naj ostanejo doma. Odgovor še vedno isti, da če nimajo simptomov, ni potrebe, da pa v kolikor bom tud sam prejel pozitiven izvid, sledijo navodila. Teh 24 h, ko čakaš na klic, je najhujših. In dejstvo, da si teden dni hodil naokrog nevedoč, da je obstajala sploh najmanjša možnost, da bi se okužil, saj nisem bil nikjer, ne na smučanju v Italiji ne drugod v tujini. Šel sem zgolj na en sestanek v Ljubljano. Možnosti, da bi bil okužen, nisem podcenjeval, ne skrival. Istega dne, ko sem izvedel za okužbo znanca sem ostal doma, povedal sodelavcem, družini. Vsem pojasnil navodila pristojnih organov. Partnerka je šla v četrtek normalno v službo, hči je ostala doma, ker je imela v sredo zvečer rahlo vročino, v šoli so bili zunaj, bil je krasen sončen dan, varljiv, ker je pihalo, bili so brez bundic in jo je najbrž napihalo. Normalno pri otrocih. Naslednji dan zjutraj je bila že kot nova, brez vročine in navriskana, kot ponavadi. Bil pa je to četrtek, ko se je virus že začel množiti po naši državi, ko se je začelo razmišljanje o ukrepih in o epidemiji. Okoli enih me kliče partnerka, da prihaja domov, iz službe so jo preventivno poslali domov, ko je povedala, da sem šel dan prej na testiranje. Rezultatov testa še ni. Popoldne prejmem tisti neželeni klic iz nepoznane šrevilke: gospod, pozitivni ste. In z vami v 14 dnevni karanteni so vsi, ki so z vami v gospodinjstvu. Ok, partnerka je že doma, hči danes itak ni šla v šolo, starša sta upokojena. Vprašam, kako naprej, koga obvestim. Povem, da sem bil v službi do torka, s katerimi sodelavci. Sodelavci ostanejo preventivno doma (navodilo delodajalca), obveščanje drugih pa po njihovih navodilih ni potrebno. Vprašam za šolo, za partnerko, koga vse obvestimo. Ponovno isti odgovor, da ni potrebno, da ne širimo panike, da onidve itak nimata simtomov in je zelo malo verjetno, da bi bili prinašalki. Vseeno se odločimo, da obvestimo delodajalca, sporočili smo tudi v šolo. Ker menimo, da je v teh časih za vse pomembna visoka stopnja kolektivne odgovornosti, predvsem pa visoka stopnja strpnosti. Ker ne skrivamo ničesar. Ker nismo sami krivi, da je do okužbe prišlo,« razmišlja med drugim v svojem zapisu.

Dnevnik iz karantene ali pisalo se je marca leta 2020.Vse se je začelo tistega torkovega popoldneva sredi marca, ko je…

Objavil/a Danijel Kos dne Sreda, 25. marec 2020

Na vprašanje zakaj podaja tale zapis, podaja sledeči odgovor – ker živimo v manjši vasi na Dolenjskem in želim s tem zapisom oziroma dnevnikom pojasniti prijateljem, sodelavcem, sovaščanom in vsem državljanom, da se virus da preboleti, da je potrebno veliko pozitive in predvsem #ostanidoma!

NaDlani.si; Foto: Pixbay