• C Novo mesto
  • 03:55
  • Čet, 29.02.2024

Novo zdravilo AstraZenece uspešno proti Covidu-19

Novo zdravilo proti Covidu-19, ki ga razvija britanska družba AstraZeneca se je v končni fazi kliničnih testiranj izkazalo za uspešno v boju proti koronavirusu. To zdravilo bi pomagalo tudi osebam, ki se ne smejo cepiti. Za razliko od cepiva, ki spodbuja imunski odziv telesa in tvorjenje lastnih protiteles, zdravilo direktno vnaša protitelesa. Učinki zdravila naj bi delovali 12 mesecev.

V petek je AstraZeneca predstavila podatke klinične raziskave, ki nudijo dobre novice za preprečevanje koronavirusa tudi pri ljudeh, ki se zaradi različnih razlogov ne smejo cepiti. V raziskavi so ugotovili, da se z uporabo zdravila tveganje za nastanek simptomov covida-19 zmanjša kar za 77 %.

Tudi novo zdravilo se vbrizga v mišico na roki.

Za primere, kjer telo ne more proizvesti (dovolj) protiteles

Novo zdravilo AZD7442 je sestavljeno iz umetno ustvarjenih protiteles, ki so jih odkrili v zdravstvenem centru univerze Vanderbilt v Nashvillu, ZDA. Ta protitelesa so namenjena obrambi človeškega telesa pred virusom covid-19 in se obdržijo v telesu več mesecev. Za ljudi, ki se sicer ne smejo cepiti ali pa jih cepivo ne varuje dovolj, recimo kronične bolnike z močno oslabljenim imunskim sistemom, je to edini način za dobro obrambo pred koronavirusom.

V kliničnih testih je 75 % ljudi imelo predobstoječe kronične bolezni, vključno z nekaterimi, ki znižujejo odziv telesa na cepiva. Nihče izmed udeležencev testiranja, ki so prejeli zdravilo, ni imel hujšega poteka bolezni.

Tudi druga farmacevska podjetja se ukvarjajo z razvojem podobnih zdravil, vendar je AstraZeneca prva z uspešno opravljenimi testi. Do konca leta želijo proizvesti 1-2 milijona doz, če dobijo odobritev nadzornih institucij.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv