• C Novo mesto
 • 05:28
 • Pet, 27.01.2023

PO 2. KROGU ŽUPANSKIH VOLITEV: Presenečenje v Celju in Laškem, slovo Kastelica in Mavra, poraz Kanglerja

V novem mandatu napoveduje nadaljevanje začetih projektov, med drugim ureditev Dravske promenade in izgradnjo predora pod mestnim središčem.

LJUBLJANA – Župane je v današnjem drugem krogu lokalnih volitev dobilo še 47 slovenskih občin, med njimi je šest mestnih. STA objavlja tabelo z župani, ki so bili po delnih neuradnih izidih izvoljeni v drugem krogu volitev, pri čemer za vse občine še ni podatka za vse preštete glasovnice.

občina          izvoljeni župan
-----------------------------------------------------
Bled           Anton Mežan
Brda           Franc Mužič
Brežice         Ivan Molan
Celje          Matija Kovač
Cerkno          Gašper Uršič
Destrnik         Vlasta Tetičkovič-Toplak
Divača          Alenka Štrucl Dovgan
Dolenjske Toplice    Franc Vovk
Dornava         Matej Zorko
Dravograd        Anton Preksavec
Gorišnica        Borut Kolar
Gornja Radgona      Urška Mauko Tuš
Ig            Zlatko Usenik
Ilirska Bistrica     Gregor Kovačič
Izola          Milan Bogatič
Jesenice         Peter Bohinec
Kanal          Miha Stegel
Komenda         Jurij Kern
Kostanjevica na Krki   Robert Zagorc
Kostel          Nataša Turk
Kranj          Matjaž Rakovec
Kranjska Gora      Henrika Zupan
Krško          Janez Kerin
Laško          Marko Šantej
Lendava         Janez Magyar
Logatec         Berto Menard
Maribor         Saša Arsenovič
Mengeš          Bogo Ropotar
Mežica          Mark Maze
Mokronog-Trebelno    Franc Glušič
Moravče         Milan Balažic
Murska Sobota      Damjan Anželj
Nova Gorica       Samo Turel
Piran          Andrej Korenika
Puconci         Uroš Kamenšek
Rogašovci        Rihard Peurača
Sežana          Andrej Sila
Središče ob Dravi    Toni Jelovica
Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel
Škofljica        Primož Cimerman
Šmartno ob Paki     Janko Kopušar
Šmartno pri Litiji    Blaž Izlakar
Tolmin          Alen Červ
Trebnje         Mateja Povhe
Velike Lašče       Matjaž Hočevar
Veržej          Drago Legen
Žiri           Franc Kranjc

:: Državna volilna komisija REZULTATI V ŽIVO

MO KRŠKO:

V Krškem je po delnih neuradnih izidih županski stolček osvojil Janez Kerin. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je prejel 54,4 odstotka glasov in v današnjem dvoboju v Krškem, ki ima na tokratnih volitvah prvič status mestne občine, premagal Dušana Šiška (45,6 odstotka). Volilna udeležba je bila 38,4-odstotna.

Kerin bo tako na čelu krške občine nasledil Mirana Stanka, ki se za vnovični mandat ni potegoval. V prvem krogu so sicer volivci največ glasov namenili Šišku, in sicer 24,6 odstotka, Kerin jih je v tesnem boju za drugo mesto takrat prejel 19,8 odstotka.

V 30-članskem mestnem svetu Mestne občine Krško je največ, šest mest sicer pripadlo Gibanju Svoboda. SDS je ohranila pet mest, enako število jih je dobila SLS, ki je v preteklih letih v občinskem svetu močno prevladovala. Šiškovi listi so pripadla štiri mesta in enako listi Modra smer, ki je podprla Kerina. SD, ki je imela tri, ima po novem dve mesti. Po en mandat sta ohranila DeSUS in NSi. Po eno svetniško mesto je pripadlo še Obrtno-podjetniški listi in predstavnici romske skupnosti.

Za župansko mesto se je potegovalo šest kandidatov. Poleg Kerina in Šiška, ki je kandidiral s podpisi volivcev, so bili to še kandidat Gibanja Svoboda s podporo SD Aleš Zorko (18,8 odstotka), kandidat SLS s podporo NSi Iztok Starc (17,2 odstotka), kandidat SDS Jože Olovec (9,9 odstotka) in kandidatka s podpisi volivcev Janja Starc (9,8 odstotka).

PIRAN:

Občino Piran bo naslednja štiri leta vodil Andrej Korenika. Potem ko sta s protikandidatom Gašparjem Gašparjem-Mišičem vstopila v drugi krog skoraj izenačena, je v drugem ob 38,4-odstotni udeležbi Korenika prejel 58,5-odstotno podporo, oziroma skoraj 1000 glasov več od Gašparja Mišiča. Kandidata sta takoj izrazila pripravljenost za sodelovanje.

Štiridesetletni bančni uslužbenec Andrej Korenika je napovedal, da bo najprej oblikoval koalicijo s sorodnimi strankami, zatem pa se bo sestal z vsemi člani občinskega sveta, tudi z Gašparjem-Mišičem.

Dejal je še, da mora zaupanje upravičiti, da bi lahko dobil podporo tudi čez štiri leta. Meni, da so občani prepoznali njegovo iskrenost in jih je prepričala kombinacija izkušenj in novih moči na Listi Andreja Korenike.

Gašpar-Mišič, ki je dobil 41,5 odstotka glasov, je zmagovalcu takoj čestital. Že po prvih novicah, da Korenika vodi, je izjavil, da ni važno, kdo je župan, če je sodelovanje dobro in še si vsi prizadevajo za razvoj.

V prvem krogu je bilo 13 kandidatov, Gašpar-Mišič in Korenika, ki sta kandidirala s podpisi volivcev, pa skupaj nista zbrala niti 45 odstotkov oddanih glasov. Gašpar-Mišič jih je dobil 22,4, Korenika pa 21 odstotkov. Razplet je bil negotov tudi zato, ker tretjeuvrščeni, dosedanji župan Đenio Zadković, pred drugim krogom ni podprl nikogar.

Robert Fakin, ki je bil četrti, je podprl Gašparja Mišiča. Podporo Koreniki je po prvem krogu izrazilo Gibanje Svoboda, ki bo s 5 sedeži najmočnejša sila v občinskem svetu. Lista Andreja Korenike, Lista Gašpar Gašpar-Mišič in SD bodo imele po 4 sedeže. Po enega bodo imeli Gibanje za občino Piran, Lista Roberta Fakina, Oljka, SDS in Zveza za Primorsko.

VELIKE LAŠČE:

 V občini Velike Lašče so volivci v današnjem drugem krogu županskih volitev največ glasov namenili izzivalcu dosedanjega župana Matjažu Hočevarju, ki je kandidiral s podpisi volivcev. Tako se župan Tadej Malovrh po enem štiriletnem mandatu poslavlja s položaja.

V prvem krogu je Malovrh prejel 29,9 odstotka glasov, Hočevar pa 24,3 odstotka. V drugem krogu je nato Hočevarju uspel preobrat. Po še vedno neuradnih izidih in vseh preštetih glasovih je prejel 53,7 odstotka glasov, Malovrh pa 46,4 odstotka.

Tudi Hočevarjeva lista je v prvem krogu volitev 20. novembra v občinskem svetu dobila največ svetnikov, tri. Po dva so dobili Gibanje Svoboda, Lista Primoža Petriča – Za vse in SDS. Po enega svetnikova so dobili Lista 1550, NSi in SLS.

BREŽICE:

V občini Brežice je zmaga pripadla aktualnemu županu Ivanu Molanu, ki je v drugem krogu županskih volitev premagal nekdanjega predsednika DZ Igorja Zorčiča. Molan je po vseh preštetih današnjih glasovih po neuradnih izidih prejel 52,51 odstotka glasov, Zorčič pa 47,49 odstotka.

Na začetku preštevanja glasov je sicer kazalo, da bo Molan prejel nekaj manj kot 60 odstotkov glasov, bolj kot se je štetje bližalo h koncu, pa se je razlika med njim in Zorčičem zmanjševala. Tako je štetje poskrbelo za razburljiv zaključek, v katerem pa je vendarle slavil Molan. Oba kandidata sta sicer kandidirala kot nestrankarska kandidata, s podpisi volivcev.

Volilna udeležba v Brežicah je bila 45,04-odstotna.

Molana sicer v občinskem svetu čaka veliko usklajevanja, saj imajo stranke leve sredine – Gibanje Svoboda, Zorčičeva lista in Levica v občinskem svetu večino. Imajo pet svetnikov, medtem ko imajo Molanova lista ter NSi in SLS štiri občinske svetnike.

MO NOVA GORICA:

Po vseh danes preštetih glasovih so volivci v Novi Gorici s 55,9-odstotno podporo štiriletni mandat na čelu občine podelili kandidatu GibanjA Svoboda Samo Turelu. Dosedanji župan Klemen Miklavič je po delnih neuradnih rezultatih dobil 44,1-odstotno podporo. Volilna udeležba je bila 33,4-odstotna.

Med šestimi županskimi kandidati je Turel, ki bo tako edini župan Gibanja Svoboda v kateri od mestnih občin, v prvem krogu zbral 40,8 odstotka glasov, Miklavič na drugem mestu pa 25,9 odstotka.

Kandidat največje vladne stranke se je v drugi krog volitev podal še s podporo parlamentarnih NSi in Levice, pa tudi Liste za razvoj in Liste MDRUZI. To je tudi najverjetnejša koalicija v novogoriškem mestnem svetu, ki ostaja odprta tudi za druge liste. V občinskem odboru Gibanja Svoboda so pogovore vodili tudi z Zvezo za Primorsko in SD.

Gibanje Svoboda je sicer v mestnem svetu dobilo 14 mandatov. Sledijo SDS s petimi, Goriška.si s štirimi, SD, NSi in Lista za razvoj s po dvema ter Zveza za primorsko, Lista MDRUZI in Levica s po enim sedežem v mestnem svetu.

Za naklonjenost novogoriških volivcev so se sicer v prvem krogu potegovali še Damjana Pavlica (SDS), ki je dobila dobrih 15 odstotkov glasov, Tomaž Horvat (SD) s skoraj devetimi odstotki, Anton Harej (NSi) je na petem mestu zbral 7,6 odstotka, Andrej Pelicon (Levica) pa je dobil dobra dva odstotka glasov.

KRANJ:

V Kranju je v drugem krogu županskih volitev slavil aktualni župan Kranja Matjaž Rakovec (SD). Po skoraj vseh preštetih glasovih je dobil skoraj 72-odstotno podporo in bo tako župansko funkcijo opravljal še drugi mandat. Izzivalec Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije) je po delnih neuradnih izidih prejel 28 odstotkov glasov podpore.

Za župansko funkcijo v Kranju se je v prvem krogu potegovalo šest kandidatov. Rakovec je prejel 48,23 odstotka glasov, tako mu je za slavje pred dvema tednoma zmanjkalo manj kot 1,8 odstotne točke. Bajec se je v drugi krog uvrstil z 19,5 odstotka glasov. Za dobri dve odstotni točki je prehitel predsednika Resni.ce Zorana Stevanovića, ki je bil v drugem krogu županskih volitev leta 2018.

Preostali trije kandidati so prejeli precej nižjo podporo. Aleksander Svetelj (Več za Kranj) je prejel 7,7 odstotka glasov, Srečko Babrič (Gibanje Svoboda) štiri odstotke, neodvisni kandidat Igor Velov pa 3,2 odstotka glasov.

V boju za stolčke v mestnem svetu je slavila SD, ki bo imela sedem svetnikov. Šest svetnikov v 33-članskem mestnem svetu bo imelo Gibanje Svoboda, pri šestih svetnikih pa ostaja tudi SDS. Resni.ca, zmagovalka volitev pred štirimi leti, je tokrat prejela en mandat manj, in sicer pet. Tri svetnike bo imela NSi, po dva Povezane lokalne skupnosti in Več za Kranj, po enega pa Levica in Lista za razvoj Kranja.

JESENICE:

Na Jesenicah je v drugem krogu lokalnih volitev po večini preštetih glasovnic po delnih neuradnih rezultatih slavil predsednik jeseniškega hokejskega kluba Peter Bohinec (SD), ki je dobil 53,30 odstotka glasov. Za dosedanjega župana Blaža Račiča je glasovalo 46,70 odstotka volivcev.

Volilna udeležba v drugem krogu lokalnih volitev je po neuradnih delnih izidih 24,82-odstotna.

SD, ki je na Jesenicah tradicionalno močna, je v boj za župansko funkcijo poslala 47-letnega managerja in predsednika jeseniškega hokejskega kluba Bohinca. Kot je povedal pred volitvami, se je za kandidaturo odločil, ker Jesenice po dolgih letih stagnacije nujno potrebujejo ljudi z vizijo. Sam ima izkušnje in znanja, ki jih je pridobil skozi leta delovanja na različnih funkcijah na ministrstvih. Bohinca je pred drugim krogom lokalnih volitev podprla kandidatka Gibanja Svoboda, ki je dobila petino glasov volivcev.

V občinskem svetu bo imelo Gibanje Svoboda osem mandatov, SD pet, enako Neodvisna lista za boljše Jesenice. Sledi SDS s tremi mandati, prav toliko jih ima Županova lista za naše Jesenice. Državljansko gibanje Resni.ca, NSi, Levica in SLS pa so osvojili po en mandat.

Poleg dosedanjega župana Račiča in najbližjega zasledovalca Bohinca so se v letošnjo volilno igro podali še Andrej Vastl (SDS), Sabina Mulalić (Gibanje Svoboda) in nestrankarska kandidatka Eva Mlakar.

Izid prvega kroga volitev je bil precej tesen. Račič je dobil 27,5 odstotka glasov. Več kot 20 odstotkov glasov pa so prejeli tudi Bohinec s 23 odstotki, kandidatka neodvisne liste za boljše Jesenice Eva Mlakar z 21,9 in kandidatka Gibanja Svoboda Sabina Mulalić z 20,6 odstotka glasov. Andrej Vastl (SDS) je dobil sedem odstotkov glasov.

MO MURSKA SOBOTA:

Po skoraj vseh preštetih glasovih so volivci v Murski Soboti štiriletni mandat na čelu občine s 64,8 odstotka glasov podelili kandidatu SD Damjanu Anželju. Kandidat SDS Andrej Mešič je medtem prejel 35,2 odstotka glasov volivcev, ki so danes prišli na volišča. Volilna udeležba je bila 41,6-odstotna.

Mestna občina Murska Sobota tako po tem, ko jo je dva mandata vodil župan iz vrst Socialnih demokratov Alekdander Jevšek, zdaj minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, še naprej ostaja v rokah SD.

Med ostalimi strankami je pred drugim krogom le NSi javno podprla Mešiča, Gibanje Svoboda, ki je napovedovalo povezovanje s tistim, ki jim bo programsko bližje, pa nikogar.

Neodvisna stranka Pomurja ni podprla nobenega od kandidatov, tudi pri Listi za našo Soboto so že pred prvim krogom povedali, da ne bodo podprli nobenega. Tako je nejasna tudi koalicija v mestnem svetu, kjer sta Gibanje Svoboda in SD dobili po osem svetnikov, SDS šest, preostale tri stranke pa ob romskem svetniku po enega.

Anželj je v prvem krogu županski volitev sicer dobil 42,4 odstotka glasov, drugouvrščeni Mešič pa 32,4 odstotka. Kandidata Gibanja Svoboda Mitja Horvata je podprlo 23 odstotkov volivcev, ki so prišli na volišča, Blanko Denko Čeh (Akacije) pa 2,2 odstotka.

MO Celje:

Po glavnini preštetih glasovnic je jasno, da se s položaja celjskega župana po 24 letih poslavlja Bojan Šrot, saj se 57,8 odstotka glasov zanesljiva zmaga obeta izzivalcu Matiji Kovaču, medtem ko je Šrot prejel 42,2 odstotka glasov. Udeležba je bila 42,9-odstotna.

V prvem krogu je Šrot prejel 46,9 odstotka glasov volivcev, Kovaču, ki je kandidiral s podpisi volivcev, v preteklosti pa je bil mestni svetnik Levice, so namenili 33,1 odstotka.

V novem celjskem mestnem svetu je Šrotova Celjska županova lista dobila devet mandatov, Gibanje Svoboda pa osem. SDS je dobila pet mestnih svetnikov, SD tri, po dva mandata sta dobili Levica in Vesna ter Celjska neodvisna lista. SLS je prejela enega. Po enega svetnika bodo imele še Stranka za delovna mesta, Lista za Celje in NSi.

MO MARIBOR:

Aktualni župan Saša Arsenovič je danes pridobil svoj drugi mandat na čelu Mestne občine Maribor. “Prepričan sem, da so volivci prepoznali, da mislimo resno, da delamo hitro in učinkovito, tako da bo na koncu bolje za vse,” je povedal v prvi izjavi po objavi izidov.

Arsenovič je po delnih neuradnih podatkih z okoli 62 odstotki podpore v županski tekmi v drugem krogu prepričljivo premagal Franca Kanglerja.

Zahvalil se je vsem, ki so danes šli na volišča. “Vem, da je bila naporna volilna jesen. A za nami je tudi naporno razvojno obdobje,” je povedal.

Kot je dejal, je tudi za njim precej naporno obdobje, a danes je zadovoljen. “To razumem kot potrditev dobrega dela, kot zaupanje v to, kar počnemo, da smo priča preporodu Maribora v vseh smislih. V prvem mandatu smo se marsikaj naučili in verjamem, da bomo v drugem vključevali še več ljudi in da bo veselja v mestu še več,” je dejal.

Tako kot pred štirimi leti, ko je bil še novinec v politiki, se je v drugem krogu pomeril z nekdanjim županom Francem Kanglerjem (NLS).

56-letni Arsenovič je bil pred zasedbo županskega položaja pred štirimi leti poznan med Mariborčani predvsem kot podjetnik z več gostinskimi lokali v starem mestnem jedru. Na volitvah leta 2018 je nastopil kot županski kandidat SMC in zmagal v drugem krogu, letos pa je vložil župansko kandidaturo s podpisi volivcev.

Kot župan je med drugim zaprl obnovljeni Glavni trg za motorni promet, zaključil obnovo kopališča Pristan, skate parka in stadiona Ljudski vrt, začel gradnjo Centra Rotovž, povezal javna podjetja v holding in aktiviral Partnerstvo za Pohorje. Bil je tudi predsednik razvojnega sveta vzhodne kohezijske regije.

V novem mandatu napoveduje nadaljevanje začetih projektov, med drugim ureditev Dravske promenade in izgradnjo predora pod mestnim središčem.

Njegova svetniška skupina bo v 45-članskem mestnem svetu zasedla 12 sedežev, kar je eden več kot v zadnjih štirih letih.

Odzivi:

 

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnili še z izidom glasovanja po pošti, občinske volilne komisije pa bodo poročila o izidu volitev pripravile do 10. decembra.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona