• 28.87C Novo mesto
  • 14:12
  • Pet, 19.07.2019

Dovolj načrtov in idej za četrti mandat

V minulem mandatu se je reševala tudi prometno-logistična zadrega, tudi zavoljo tega v Trebnjem ni manjkalo krožnih tokov, dva pa so občani in občanke dobili v trajno uporabo.

TREBNJE – Tudi trebanjski župan Alojzij Kastelic se bo po treh zaporednih mandatih vnovič podal v lov na mesto župana. Da konča začeto in stori še kaj dobrega za občino. Vest, da bo kandidiral, pa je priobčil pred začetkom 27. Foruma odličnosti in mojstrstva, ki so ga vnovič gostili v Trebnjem.

Brez političnih delitev 30 % več narejenega

»Za ponovno kandidaturo sem se odločil, ker imam še veliko volje za delo, poznam praktično vse ljudi in vsak kotiček te občine in imam v glavi vse zastavljene projekte v občini, tako da bo enostavno voditi prihodnji mandat,« pove energični in še vedno ambiciozni župan Kastelic.

V minulih letih ima kaj pokazati. »Za največji dosežek štejem razcvet gospodarstva, da smo opremili industrijsko cono, največji dosežek pa je to, da v Občinskem svetu vlada relativni mir in da Občina Trebnje ni pod pritiskom političnih delitev in to je potrebno v prihodnje ohraniti. Kajti v takih razmerah naredimo 30 % več,« pogleduje nazaj. Ko smo ravno pri analizi narejenega, priznava, da vedno ni šlo tako, kot bi sam najboljše želel za občanke in občane.

»Kakšnega posebnega neuspeha nismo beležili, uresničevanje je teklo v okviru možnosti. Če enega projekta ni bilo možno uresničiti na enem koncu občine, smo ga na drugem koncu, kjer so se odprle možnosti,« doda in kuje smele načrte za jutri. Tudi tako, da bi v občino privabil mlade, tem, ki pa so že tu, pa dal priložnost za boljši jutri!

Mladim prijazni

»Pred leti je bilo na področju mladinskih politik in med mladimi precej apatije, tako da smo pred dobrimi peti leti ustanovili Mladinski svet, ki je po začetnih težavah opravil pomembno delo. Ravno ta teden je bil Matej Novak izvoljen za podpredsednika Mladinskega sveta Slovenije, Miha Zupančič pa je bil izvoljen v predsedstvo Študentske organizacije Slovenije. V naši občini deluje tudi KUI, kreativni inkubator, kjer razvijajo določene projekte. Upam, da bo vse našteto v prihodnje vzpodbudilo vse več mladih za delo v mladinskih vrstah,« o razlogih, zakaj je občina Trebnje mladih prijazna. V minulem mandatu se je reševala tudi prometno-logistična zadrega, tudi zavoljo tega v Trebnjem ni manjkalo krožnih tokov, dva pa so občani in občanke dobili v trajno uporabo.

Kako komentirate dejstvo, da je Trebnje občina krožišč, pobaramo župana. »Mislim, da občina ni občina krožišč, vendar pa krožišča zagotavljajo hitrejši pretok vozil in če vemo, da se po naših glavnih cestah vali množica vozil, med 5. in 15.00 dnevno, potem je jasno, da moramo zagotoviti enostavno vključevanje iz vseh smeri in s tem preprečujemo zastoje in dosegamo dobro pretočnost, kar je posebno pomembno za mestno jedro,« odvrne in potem pojasni, kako bo reševal problematiko šole v Trebnjem in vrtca v Šentlovrencu. »Druga osnovna šola bo zrasla v Dolenji Nemški vasi, kjer planiramo popolno devetletko, z dvema oddelkoma na letnik, prilagojeno zahtevam devetletke. To naj bi se zgodilo v naslednjih treh letih. Šentlovrenc bo dobil vrtec, podpisana je pogodba, uvedba v delo je 24. 10. Pričakujemo, da se bodo prvi otroci vselili predvidoma septembra 2019,« pove in spomni, da si Trebnje zasluži tudi ustrezen kulturni dom.

»Komunala Trebnje, ki sedaj domuje na prostoru, kjer bo stal nov kulturni center, bo predvidoma preseljena do junija 2019 na novo lokacijo, kjer gradimo prostore za ta namen. Tukaj bomo takoj po odselitvi obstoječe stavbe porušili in glede na geološke raziskave naredili preobremenilni nasip, ki bo tukaj do konca leta 2020. Do takrat pa moramo zapreti finančno konstrukcijo za parkirno hišo. Upamo na pridobitev sredstev iz Evropskih skladov, ostane še gradnja samega kulturnega centra in infrastrukture, ki bo pomenila približno 7–8 milijonov evrov. Občina je sposobna polovico teh sredstev zagotoviti sama, ostalo razliko pa upamo, da bo med tem sprejet Zakon o kulturnem evru, ki bi omogočal tovrstne investicije v lokalnih skupnostih,« sklene, potem pa pristavi: »Seveda sem ponosen in vesel, da izjemno število prostovoljcev sodeluje na raznih programih in verjamem, da bo tudi v prihodnje tako. Hvala vam torej zato, ker smo občina s srcem.«

Poleg Kastelica se v boj za župansko mesto v občini Trebnje podajo še Jože Avgustinčič (SDS),  Leon Lobe (DROT – Za razvoj) in mag. Gregor Kaplan (ZL-DSD).

Nadlani.si