• C Novo mesto
  • 08:53
  • Pon, 23.05.2022

Gantar za popolni ‘lockdown’: kaj bo rekel Janša?

Predsednik vlade Janez Janša pa je zvečer na Twitterju zapisal, da ukrepi za zajezitev drugega vala covida-19, sprejeti 26. oktobra, kažejo pozitivne rezultate. Zahvalil se je vsem, ki ukrepe dosledno upoštevajo, obenem pa je opozoril, da še nismo iz vala in je še vedno potrebna skrajna previdnost. »Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno,« je še pozval premier.

Popolni lockdown

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa naj bi predsedniku vlade po poročanju 24UR že predlagal zaostritev ukrepov, med vrsticami pa naj bi s tem tudi pogojeval svoj položaj v vladi. Za predvidoma dva tedna bi se v kolikor bodo sprejeli ta scenarij naredi popolni “lockdown”, tak kot je bil že spomladi. Zaprtje vseh trgovin z zelo malo izjemami, kot so na primer trgovine z živili in lekarne, šole bi se še naprej izvajale na daljavo, prav tako bi še naprej veljala omejitev gibanja na občine … Gantar je po informacijah 24ur prepričan, da se sedanjih ukrepov ljudje premalo držijo. Odločitev glede zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako vlada še ni sprejela, je za STA še pojasnil Jelko Kacin.

Sprostitve ukrepov še ne bo

Vodja strokovne skupine Bojana Beović je v oddaji Svet na Kanalu A pojasnila, da so zdravstvenemu ministrstvu in vladi že predlagali ostrejše ukrepe, če bi se zdravstvene razmere poslabšale ter da da sproščanje ukrepov še ni na mestu.

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah se jih je zdravilo 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnic pa so jih odpustili 53, je vlada objavila na Twitterju.

V Sloveniji je bilo po podatkih Sledilnika za covid-19 doslej potrjenih 45.625 okužb, trenutno pa je v državi 21.514 aktivnih primerov. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako za tri odstotke znižala in je trenutno 1026.

NaDlani.si; Foto: youtube

cvetličarna