• C Novo mesto
  • 03:39
  • Ned, 13.06.2021

Med protesti v središču Ljubljane se je oglasil premier: Tole današnje množično širjenje virusa bo v naslednjih tednih …

Na dan upora proti okupatorju se je v Ljubljani zbrala množica ljudi, ki so izrazili upor proti zanje spornim ravnanjem oblasti. Slišati je bilo znano geslo smrt fašizmu, svoboda narodu. V govorih in s transparenti so se med drugim zavzeli za svobodo, demokracijo in vladavino prava. Rojeva se nova združena fronta, so sporočili protestniki. Po navedbah policije je shod potekal mirno, večjih kršitev ali incidentov za zdaj niso zaznali, protesta pa se je po njihovih prvih podatkih udeležilo več tisoč ljudi. Množica, ki so jo sestavljali ljudje različnih generacij, od najmlajših do najstarejših, se je zbrala na Prešernovem trgu v Ljubljani, nato pa se podala po ljubljanskih ulicah mimo vlade in predsedniške palače do Kongresnega trga. Policija je zavarovala državna poslopja.

Zbrane nagovorili predstavniki različnih družbenih področij

Na več prizoriščih so zbrane nagovorili predstavniki različnih družbenih področij, med drugimi  Živa Vidmar, hči Josipa Vidmarja, soustanovitelja Osvobodilne fronte, profesor na pravni fakulteti Dragan Petrovec, okoljski aktivist Uroš Macerl, predsednica sindikata delavcev gostinstva in turizma Breda Črnčec ter pesnik in pisatelj Boris A. Novak Profesor na pravni fakulteti Petrovec je v svojem govoru opozoril, da je imeti oblast nad nekom najmočnejša droga. Virus represije pa se je po njegovem mnenju razširil z enako naglico kot covid-19 in se udomačil. Ob tem je opozoril, da upanja za spremembe ne bo, če se ne bo protest nadaljeval v domačih okoljih, na delovnih mestih, z uporom proti temu, kar sicer očitajo vladi.

Na dogajanje na protestu se je odzval premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal:

Policija, ki je imela zaradi varnosti protest pod videonadzorom, je med dogodkom na Twitterju objavila spodnje sporočilo. »Policisti so 27. 4. 2021, na območju centra Ljubljane opravili varovanje neprijavljenega shoda. Nekaj po 17. uri se je na Prešernovem trgu zbralo okoli 10 000 protestnikov, ki so nato odšli po ulicah mesta Ljubljana pred poslopje Vlade, nato pa se je shod okoli 19.30 ure zaključil na Trgu republike. Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Pri varovanju shoda so policisti do sedaj ugotovili 45 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih (od tega je izrečenih 33 opozoril, ostali prekrškovni postopki še potekajo), eno kršitev javnega reda in miru in eno kršitev cestnoprometnih predpisov. Nadaljuje se zbiranje obvestil glede dogodka in bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepano v skladu z zakonodajo,« so dodali.

NaDlani.si; Foto: facebook