• C Novo mesto
  • 19:31
  • Pon, 26.09.2022

Najslavnejši slovenski zet lahko do odhoda lahko naredil resno škodo

Ameriški predsednik Donald Trump noče priznati očitnega poraza na volitvah proti nasprotniku Joeju Bidenu, češ da je rezultat rezultat množične volilne goljufije – daleč največje v zgodovini, če gre verjeti Trumpovim obtožbam.

Zato se mnogi v ZDA in v tujini sprašujejo, koliko škode bi lahko naredil Trump do 20. januarja, ko bi ga Biden moral zamenjati na mestu predsednika, če ne bo zares še nikoli videnega preobrata. CNN piše, da Trumpova zavrnitev priznanja poraza ne bo ustavila Bidenovega prevzema, ampak da bi ‘ovire’, ki jih je odhajajoča Trumpova administracija uvedla v prihajajočem času, lahko povzročile resne težave. Z drugimi besedami, ni vprašanje, ali Trump odhaja, ampak koliko kaosa lahko povzroči ob svojem odhodu. Prav tako ameriška Generalna uprava (GSA) še ni priznala Bidena kot novoizvoljenega predsednika, zato njegova prehodna skupina razmišlja o tožbi proti tej državni agenciji.

Zaskrbljujoči odgovori

Ko so Trumpa v prvi od dveh predsedniških razprav vprašali, a ki bo svojim pristašem dejal naj sprejmejo rezultat in ostanejo mirni v primeru poraza, je odgovor marsikoga zaskrbel: »Pozivam jih, naj glasujejo. Upam, da bodo volitve poštene, če pa vidim manipulirajo z več deset tisoč glasovi, s tem se ne morem strinjati. Varajo.«

Nerazumljive poteze

Dodajmo, Trump je poleg tega, da je izpodbijal rezultate, dvignil prah tudi z odstranitvijo obrambnega ministra Marka Esperja, kar je težko razumljiva poteza v okviru njegovega dokaj določenega odhoda z oblasti v dveh mesecih. CNN, ki navaja visokega neimenovanega uradnika v Trumpovi administraciji, poroča, da se Esper boji, da bo Trump odpustil direktorico CIE Gino Hespel in direktorja FBI Christopherja Wraya, ker je nacionalno varnost postavil pred Trumpovo željo po izkoriščanju obveščevalnih aparatov za preganjanje Trumpovega predhodnika Baracka Obame in visokih uradnikov iz njegove uprave. Trump že mesece, če ne celo leta, vztrajno propagira teorijo zarote, po kateri so se Obama in njegovi uradniki združili, da bi ga sabotirali, še preden je januarja 2017 prišel na oblast. »Iskreno, lahko naredi veliko škode, destabilizira vse večje državne agencije in odpusti celo vrsto visokih uradnikov,« je v gostovanju na CNN opozoril senator demokrata Chris Coons.

»Mislim, da bo to najbolj burna in sovražna predsedniška tranzicija v sodobni zgodovini, vsaj od prehoda leta 1932 sredi velike depresije. postaja vse bolj verjetna možnost v luči predsednikove zavrnitve sprejetja volilnega rezultata,« je za CNN dejala Rebecca Lissner z univerze Georgetown. Do 20. januarja je sicer še nekaj časa …

NaDlani.si; Foto: youtube