• C Novo mesto
  • 21:51
  • Čet, 05.08.2021

Novi slovenski veleposlanik v BiH je ‘zažgal’ splet: Tudi Dodiku je bilo neprijetno

Novi veleposlanik Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini Damijan Sedar je izročil poverilna pisma predsedniku predsedstva BiH Miloradu Dodiku in na izviren način začel diplomatski mandat v omenjeni državi. Oblačen v tradicionalno slovensko nošo, čeprav se mnogi sprašujejo za kakšno nošo sploh gre, je Sedar, kot je bilo napovedano, dejal, da je Slovenija močna zagovornica napredka Bosne in Hercegovine na njeni poti v Evropsko unijo.

Splet gori  …

Običajna praksa med nastopom v državi, kjer bo deloval v prihodnosti, se je na družbenih omrežjih spremenila v pravo senzacijo, fotografije veleposlanika Sedarja, med sestankom z nekoliko zmedenim Dodikom, pa so izzvale številne komentarji, pišejo bosanski mediji »Neskončno smešne fotografije, tudi Dodiku je neprijetno. Čisti koncept bi bil, da ga je še on pozdravili v narodni noši,« je zapisal ugledni bosanski režiser Dino Mustafić.

»Kekec je prišel v BiH, v eni roki je nosil sonce, v drugi pa rožo.«, »Predsednik Dodik, ni grešno, ko je smešno« ; »Glej obraze v Mile« ; »Ta se mi zdi kot levi revolver …« To je le nekaj ​​pripomb je o nastopu diplomata iz Slovenije. Ta diplomatski govor je s svojega stališča komentiral tudi Fuad Đidić, novinar in diplomat. »Veleposlanik Damijan Serdar v narodni noši! Z drugimi besedami:”Zagovarjal bom samo politiko nacionalne identitete.  Sporočilo v času, ko Slovenija prevzema predsedovanje EU. Zelo diplomatsko!« je zapisal Đidić.

 

Slovenija pripravljena pomagati

Spomnimo, med srečanjem je bilo govora o aktualnem slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije. Veleposlanik Sedar je dejal, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za pospešitev procesa širitve Evropske unije v naši regiji, predsedstvo pa bo posebno pozornost namenilo Bosni in Hercegovini. Slovenija si bo kot predsednica prizadevala za socialno-ekonomsko krepitev regije in za spodbujanje sektorskega povezovanja držav regije v EU, kot so infrastruktura, promet, energetske povezave, raziskave, razogljičenje, digitalizacija, kibernetska varnost in pozitiven pogled na mlade.

Sogovornika se strinjata, da so odnosi med Bosno in Hercegovino ter Republiko Slovenijo tradicionalno prijateljski in brez odprtih vprašanj, ki bi ovirala sodelovanje med državama. Ob koncu slovesnosti ob izročitvi poverilnih pisem je predsednik Dodik veleposlaniku Sedarju zaželel uspešen štiriletni diplomatski mandat.

NaDlani.si; Foto: twitter