• C Novo mesto
  • 23:53
  • Ned, 14.04.2024

Po petih mesecih iz ruskega ujetništva, Zorjana v objemu hčerk, ki so komaj pričakale mamo

V ponedeljek so iz ruskega ujetništva izpustili več kot 100 Ukrajink, kar je ena največjih izmenjav ujetnikov v vojni doslej.

KIJEV – Emine Dzheppar, prva namestnica ukrajinskega zunanjega ministra, je na Twitterju objavila videoposnetek, na katerem je ukrajinska vojakinja Zorjana Repetska vrnila iz ruskega ujetništva. Zorjana je bila ena od veterank bitke za Azovstal, v ujetništvu pa je preživela pet mesecev. V ponedeljek so iz ruskega ujetništva izpustili več kot 100 Ukrajink, kar je ena največjih izmenjav ujetnikov v vojni doslej.

Vojna v Ukrajini pa se nadaljuje.

Rusija namerno zavira izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, je v današnjem video nagovoru izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pri čemer podrobnosti o nastali situaciji ni navedel. Je pa pohvalil ukrajinsko vojsko za dobre rezultate na bojiščih v južni regiji Herson, kjer se ruska vojska sooča z vztrajnim napredovanjem ukrajinskih sil.

“Danes je več kot 150 ladij v vrsti za izpolnitev pogodbenih obveznosti za dobavo naših kmetijskih proizvodov,” je v nagovoru dejal Zelenski. “To je umetna čakalna vrsta. Nastala je samo zato, ker Rusija namerno zavira prehod ladij,” je dodal.

Pri tem ni navedel podrobnosti ali vzroka za nastalo situacijo. Dejal je le, da so med državami, ki jih zamuda zadeva, Alžirija, Bangladeš, Kitajska, Egipt, Indonezija, Irak, Libanon, Maroko in Tunizija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po oceni ukrajinskega predsednika je Ukrajina “zaradi ruske upočasnitve” izvozila “približno tri milijone ton hrane” premalo.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Zajem zaslona