• -1.78C Novo mesto
  • 22:19
  • Tor, 24.11.2020

Pozor, za dve uri dovoljen prehod meje!

Od ponedeljka bo med izjemami, ki omogočajo prečkanje meje in vstop v rdečo državo brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus, tudi dostop do prodajaln ali storitev v sosednji državi, če so te bližje prebivališču osebe, kot so tovrstne prodajalne ali storitve v domači občini, ali pa jih v občini prebivališča sploh ni. Pogoj sicer je, da se mora oseba vrniti najkasneje v dveh urah po prehodu meje.

Zeleni seznam brez sprememb, rdeči pa …

Obenem je vlada na današnji seji spremenila rdeči seznam držav, za katere je ob vstopu v Slovenijo obvezna karantena, razen z negativnim aktualnim testom na novi koronavirus ali ob določenih izjemah. Med t. i. tretjimi državami je na rdečem seznamu po novem tudi Kanada.

‼️ Da bi se izboljšala epidemiološka situacija v državi je vlada za 14 dni podaljšala doslej veljavne ukrepe in sprejela…

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Četrtek, 12. november 2020

Z rdečega seznama, ki zadeva države članice EU oz. schengenskega območja, se je medtem umaknila finska administrativna enota Österbotten, kar pomeni, da je celotna Finska zdaj oranžna, za vstop iz oranžnih držav pa ni omejitev in ni karantene. Obenem so bile na rdeči seznam dodane tri administrativne enote Estonije (Harju, Hiiu in Rapla), francosko čezmorsko ozemlje Francoska Polinezija, grški administrativni enoti Severnoegejski otoki in Peloponez, v Latviji administrativna enota Zemgale in na Norveškem administrativni enoti Vestland in Viken. Tudi Švedska je po novem vsa rdeča. Na zelenem seznamu tokrat ni bilo sprememb.

NaDlani.si; Foto: Unplash