• C Novo mesto
  • 21:33
  • Sob, 04.12.2021

Protesti zoper protikoronske ukrepe tokrat po več krajih po Sloveniji

Pozivi k protestu so se tudi tokrat vrstili na družbenem omrežju Facebook, med drugim sta jih znova delila tako imenovana civilna iniciativa Maske dol ter stranka Resni.ca Zorana Stevanovića.

LJUBLJANA – Protesti proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusu in pogoju PCT so tokrat potekali po več krajih po Sloveniji. V Ljubljani se je na Trgu republike zbralo nekaj sto oseb, v središčih Maribora, Celja in Kopra pa se je zbralo okoli sto ljudi. Shodi so potekali mirno, v Ljubljani in Mariboru pa so se protestniki podali tudi na ulice.

Protestniki v Ljubljani so na shodu ponovno izražali nezadovoljstvo s protikoronskimi ukrepi. Med drugim so bili kritični do posameznih vladnih ukrepov, ob tem pa so vlado zaradi aktualnih razmer v državi ponovno pozvali k odstopu in predčasnim volitvam. Nezadovoljstvo so izražali tudi nad pozivi k cepljenju. Ob tem so opozarjali tudi na pomen svobodnega izražanja mnenja, saj se po njihovem mnenju družba sooča s cenzuro informacij.

Malo po 18. uri se je del protestnikov v Ljubljani s Trga republike premaknil proti centru mesta, nato pa so shod znova nadaljevali po ljubljanskih ulicah. Po podatkih policije se je zbralo okoli 400 protestnikov. Zaznali so pet kršitev zakona o javnih zbiranjih, dve kršitvi cestno-prometne zakonodaje in kršitev s pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki bo o tem
obveščen.

V Mariboru se je na Trgu svobode zbralo okoli 50 ljudi. Nekaj protestnikov je nosilo transparente in žvižgalo, nekateri so tudi bobnali, opaziti je bilo tudi vihranje s slovensko zastavo. Malo po začetku shoda je policist prek megafona pozval zbrane, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, in jih opozoril, da se dogajanje snema. Nato so se policisti umaknili na rob trga in od daleč spremljali dogajanje.

Udeleženci shoda so se po dveh urah na premaknili s Trga svobode in se sprehodili skozi staro mestno jedro. Ob vrnitvi na začetno mesto shoda je vztrajalo še približno 20 udeležencev.

Na Trgu celjskih knezov v Celju se je na mirnem protestu zbralo približno 50 protestnikov. Nekateri so prišli s transparenti, med razlogi za udeležbo na shodu pa so med drugim izpostavili aktualno dogajanje v državi in številne pozive k cepljenju. Kot je povedala ena izmed protestnic, ta vlada ne dela tako, kot so si predstavljali, zato je po 30 letih osamosvajanja država v zelo slabem stanju.

V Kopru se je na Titovem trgu zbralo okoli 50 ljudi. Posebnega programa ali govorcev ni bilo, so pa protestniki občasno skandirali gesla, kot so “Svoboda!”, “Dol z maskami!” in “Dol s PCT!”. Protest je z razdalje spremljalo tudi manjše število policistov. Ena izmed udeleženk je povedala, da nasprotujejo tako vladnim ukrepom za zajezitev širjenja epidemije kot represiji. “Namesto, da bi ukrepe sprejemala stroka in potem dala predlog vladi, je pri nas vse skupaj obratno,” je še ocenila. Protest je imel tudi čezmejno noto. Druga protestnica se je namreč udeležila tudi protestov proti digitalnemu covid potrdilu v sosednjem Trstu, v Kopru pa je prišla izrazit podporo tržaškim luškim delavcem.

Poleg tega se je v Kranju zbralo okoli 100 protestnikov, V Murski Soboti 50, v Novi Gorici 130, v Novem mestu 50, v Postojni 30 in v Kočevju okoli 70 protestnikov. V Velenju se je zbralo manjše število ljudi, v Trbovljah pa do shoda ni prišlo, so še sporočili s policije.

Protesti so tako potekali na 12 lokacijah po državi, zato so za koordinirano delovanje policijskih enot na vseh policijskih upravah ustanovili operativne štabe, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Shodi so po njihovem zatrjevanju potekali mirno. Po nekaterih mestih so protestniki izvedli pohode, zato so policisti s selektivnimi zaporami prometa zagotavljali varnost ljudi in udeležencev v prometu. Vsi protesti so se končali do večera, ko se je zaključil protest v Ljubljani.

Pozivi k protestu so se tudi tokrat vrstili na družbenem omrežju Facebook, med drugim sta jih znova delila tako imenovana civilna iniciativa Maske dol ter stranka Resni.ca Zorana Stevanovića.

Z Generalne policijske uprave so že pred začetkom shodov sporočili, da je policija seznanjena z današnjimi načrtovanimi javnih shodih v več mestih po Sloveniji. Ker shodi tudi tokrat niso prijavljeni, bo v skladu z zakonom za red skrbela policija, ki se je na koordinacijo nalog pri varovanju shodov ustrezno pripravila in organizirala, so pojasnili.

Poudarili so tudi, da morajo policisti ob hujših in množičnih kršitvah ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. “V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda,” so navedli. Udeležencem shodov zato svetujejo, da so tudi sami pozorni na posamezne dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali.

Ob tem so udeležence napovedanih shodov pozvali, da pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, upoštevajo navodila in ukaze policistov ter da ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. “Med drugim je treba razumeti, da cestne povezave pogosto uporabljajo tudi ekipe za reševanje in bi bilo zaradi tega lahko ogroženo tudi življenje ljudi,” so sporočili.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: Resni.ca