• 5C Novo mesto
  • 04:21
  • Sre, 20.01.2021

Rešitev za konec epidemije v Sloveniji? »Ne vabite sosedov na šnops«

V Sloveniji so v torek ob 6813 testih potrdili 2013 primerov novega koronavirusa, umrlo pa je 43 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 1280 covidnih bolnikov, pet več kot dan prej, v intenzivnih oddelkih jih je bilo 209, eden več kot v ponedeljek. Iz bolnišnic so odpustili 116 covidnih bolnikov, je objavila vlada.

Medtem ko je bil delež ponedeljkovih testov 26,06-odstoten, se je v torek znova zvišal in je znašal 29,55 odstotka. Število v torek umrlih covidnih bolnikov pa predstavlja drugo najvišje število doslej umrlih v enem dnevu, v ponedeljek sta namreč umrla še dva več. Skupaj je doslej v Sloveniji umrlo 919 bolnikov s covidom-19.
Novih 30 dni epidemije
Spoštovanje ukrepov se ves čas izboljšuje, kar je spodbudno, je ob tem dejala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Še vedno pa se manjšina z ukrepi ne strinja, inšpektorji, ki opravljajo nadzor, pa so deležni tudi zmerjanja, na Štajerskem so zabeležili celo primer fizičnega napada. Kot opozarja Potza, inšpektorji zgolj opravljajo svojo službo.

Potza je poudarila, da posameznika v odgovorno ravnanje ne more prisiliti noben ukrep, ter vse pozvala k spoštovanju ukrepov. »Ne vabite prijateljic na kavo in sosedov na šnops. Bodite zgled svojim otrokom, otrokom sosedov, najstnikom iz sosednjega bloka. Razložite jim, da je takšno stanje samo začasno. Razložite jim, da bolj, kot bomo stanje okoli nas ignorirali, dlje časa bo trajalo,« je še opozorila.
NaDlani.si; Foto: youtube