• C Novo mesto
  • 14:29
  • Čet, 22.02.2024

Tonin bi prižgal alarme na desnici, Janša mu je odgovoril kar na Twitterju

Predsednik NSi je v izjavi sporočil, da je izid današnjih referendumov jasen. “Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja Janez Janša,” je sporočil.

LJUBLJANA – Predsednik NSi Matej Tonin je v sporočilu za javnost po referendumih opozoril, da je na slovenski desnici potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej. Tonin je poudaril, da je letošnje leto pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilne, saj vsake volitve, v katerih se pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne.

Predsednik NSi je v izjavi sporočil, da je izid današnjih referendumov jasen. “Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja Janez Janša,” je sporočil.

Tonin je poudaril, da gre za že tretji poraz desne sredine letos. Aprila je desnica izgubila na parlamentarnih volitvah, pred štirinajstimi dnevi pa so izgubili tudi bitko na predsedniških. “Danes so se volivci odločili za sprejem treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejemu močnejši in razumnejši. Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej,” je poudaril.

Vsi trije zakoni potrjeni na referendumu! (nadlani.si)

Sporočil je še, da je prihodnost desne sredine odvisna od korakov NSi, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa potrebuje tudi resno alternativo.

Predsednik SDS Janez Janša se je na to odzval na Twitterju, z besedami, da ko in če bo NSi dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače. “Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod desetimi odstotki,” je zapisal.

Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor. S podpisi volivcev podprto zahtevo za razpis referendumov je vložila stranka SDS. Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Tega predlagateljem ni uspelo doseči. Volivci so vse tri zakone na današnjem glasovanju potrdili.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www