• C Novo mesto
  • 07:09
  • Sre, 29.06.2022

Trump že razglasil zmago, Janša mu besno tvita v podporo

Ameriški predsednik Donald Trump, ki si skuša osvojiti nov mandat, je iz Bele hiše nagovoril javnost. Skoraj vsa volišča so zaprta, ameriški predsednik Trump pa je osvojil tri ključne države – Florido, Teksas in Ohio. Končni rezultati še čakajo za Pensilvanijo, Georgia, Severno Karolino, Michigan in Wisconsin, ki veljajo za ključne za izid volitev. Najprej so se pojavili člani Trumpove družine, nato pa je besedo prevzel sam Donald Trump. »Najlepša hvala,« je na začetku dejal Trump. »Zahvaljujoč ameriškemu ljudstvu so danes za nas glasovali milijoni, velika skupina ljudi pa jih poskuša razvrednotiti in tega ne bomo dovolili. Pripravljali smo se na praznovanje in zdaj je vse odpovedano,« je Dejal Trump, ki konkretnih razlogov za besede a ni navedel. Pred tem je na Twitterju obtožil demokrate, da želijo ‘ukrasti volitve’.

»In ko vzamete vse države, ki smo jih dobili nocoj, in marže, ki smo jih dobili. In kar naenkrat – kaj se dogaja z volitvami? Veste, kaj se je zgodilo? Vedeli so, da jih ne morejo dobiti, in zdaj govorijo, da gremo na sodišče. da bodo poslali več deset milijonov glasov in če jih ne dobijo, gredo na sodišče. Florida je bila neverjetna zmaga, Teksas, Ohio, tam smo dobili prepričljivo zmago … Velika zmaga tudi v Severni Karolini,« je dejal.

»In nenadoma se je vse ustavilo. To je prevara ameriške javnosti in sramota za našo državo. Iskreno, zmagali smo na teh volitvah. Naš cilj je zdaj ohraniti celovitost naše države. To je velika prevara. Gremo na vrhovno sodišče, nočemo da najdejo nekaj glasov ob 4. uri zjutraj in jih dodajo. To je žalosten trenutek. To bomo dobili. Kar se mene tiče, smo ga že dobili,« je dejal.

Ni dokazov, da je prišlo do goljufij volivcev

Spomniti je treba, da ni dokazov, da bi prišlo do goljufij volivcev na ameriških volitvah. Glasovi v državah odločitvah se še vedno štejejo in milijoni glasov še vedno niso prešteti. BBC pravi, da je Trumpova izjava o zmagi nekredibilna. Trump je v Beli hiši trdil, da je zmagal v Severni Karolini in Georgiji ter da je vodstvo v Pensilvaniji in Michiganu nedosegljivo. Ameriški mediji v njegove zmage še niso vključili nobene od omenjenih držav, ker štetje dopisnih glasov še poteka.

Ugledna agencija Associated Press je na Twitterju sporočila, da še ni razglasila zmagovalca predsedniških volitev, ker noben kandidat ni zagotovil 270 volilnih glasov, potrebnih za zmago.

Evropa zgrožena

Premier Janez Janša je dopoldne na Twitterju zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. “Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika,” je tvitnil Janša. Republikancem je čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA.

Bruseljski dopisnik za nemški ZDF Stefan Leifert zapisal, da obstaja grožnja, da postane slovenski premier Janša prvi problem za enotnost EU po ameriških volitvah.

Bruseljski dopisnik za nemški ARD Markus Preiss pa je Janšev zapis pokomentiral z besedami, da se je zgodilo to, česar so se mnogi v Bruslju bali: Slovesnki predsednik vlade je Trumpa priznal kot zmagovalca volitev – čeprav še niso prešteli vseh glasov.

 

NaDlani.si; Foto: youtube

e-bike