• C Novo mesto
  • 20:26
  • Sob, 04.02.2023

Župan(ja) naj bo! Koga boste pa vi volili?

Lokalne volitve so tiste volitve, ki odločajo o našem vsakdanu.

Spet so tu volitve. Letos hodimo na volitve kot po tekočem traku. Prav je tako. Volitve so pravica vsakega. Zato izkoristite to pravico in volite. Če boste volili, boste imeli naslednja štiri leta tudi vso pravico, da se tudi pritožujete nad rezultati in (ne)dosežki politikov in županov. Če pa boste ostali doma, potem pa raje molčite, saj niste naredili nič, da bi morda izvolili tega ali onega, ki bi vam uredil asfalt, vodo, optiko ali pa zabojnik smeti na drugi strani ulice. Da o šolah, vrtcih in mrliških vežicah ne izgubljamo besed. Predvsem pa se zavedajmo nekaj: lokalne volitve, volitve županov in občinskih svetnikov, so tiste, ki neposredno vplivajo na naše življenje in so ključne.

Pestro v Mirnski dolini in ob Savi

V regiji, ki jo mi radi imenujemo kar Nadlani.si Regija, se nam obetajo pestre volitve in boji za županske stolčke. Precej brbota, mladi bi rekli, da se dogaja, v Mirnski dolini. Pregled pa začenjamo v Sevnici, kjer se Srečko Ocvirk, dosedanji župan, bori za nov štiriletni mandat. Po robu se mu bo postavil relativno mladi, a ambiciozni 34-letni Aleš Žibert, ki z mlado družino živi v Kladju nad Blanco, sicer pa je direktor podjetja Geodrill d. o. o. Žibertu je uspelo nemogoče – podprli sta ga stranki Svoboda in SDS, kar je bilo še včeraj nepredstavljivo. Ali bo Ocvirku uspelo, ali pa se občini Sevnica obeta nov veter, je težko napovedati. Ko se peljemo po Mirnski dolini, pridemo v Mokronog, kjer so številni menili, da bo dosedanji podžupan Franc Glušič nasledil Antona Mavra, ki je napovedal s 95-odstotno verjetnostjo, da ne bo več kandidiral. Pa si je Maver zadnji hip premislil, pet pred 12. uro je vložil kandidaturo in sprožil s to potezo številne odzive tako v javnosti kot na Facebooku, kjer sta si nekaj besed izmenjala tudi s protikandidatom Francem Glušičem. Glušič ima močno podporo številnih svetnikov, ki so v teh dneh precej glasni pri opozarjanju na morebitne napake, ki jih je storil Maver v zadnjem mandatu. Za županski stolček kandidira tudi Uroš Pikl (Vesna). Pestro je tudi v Šentrupertu, kjer svoj mandat končuje Andrej Martin Kostelec, ki je bil pred štirimi leti eno največjih presenečenj lokalnih volitev v celi državi. Da bi ponovil mandat, se ne zdi ravno mogoče. Čeprav je res, da je politika umetnost nemogočega. V Šentrupertu so se v zadnjem mandatu precej kregali (pametni pravijo, da se je boljše tri dni pogovarjati, kot minuto kregati), župan je odstopil pa ni odstopil. Zato dobri poznavalci menijo, da bo Tomaž Ramovš, dosedanji podžupan in nekdanji direktor občinske uprave v Šmarjeških Toplicah, lahko postal novi župan. Ob prej omenjenemu dvojcu sta tu še dva kandidata predsednik Sindikata voznikov avtobusov Slovenije Zoran Saje (skupina volivcev) in revirni gozdar Zoran Kos (SD).

Čestitke na Mirno, pestro v Trebnjem in Žužemberku

Ko se peljemo po Mirnski dolini, je najbolj mirno – na Mirni. Dušan Skerbiš tiho in marljivo dela in ustvarja s svetniki zgodbo, ki ima rep in glavo. Mirna dobiva moderne bloke, gradila se bo obvoznica, pa tudi sicer se Mirnčanom dobro godi. Na volitvah pa ne bodo imeli dileme, kandidira le Skerbiš, ki mu na tem mestu že kar čestitamo. Kdo bo odpiral penino v občini Trebnje, pa je težko napovedati. Dobri poznavalci lokalne scene menijo, da je dosedanji župan Alojzij Kastelic v Mateji Povhe dobil konkretno kandidatko. Še več, tisti, ki poznajo razmere v Trebnjem, trdijo, da ima Kastelic večje možnosti za nov mandat z zmago v 1. krogu (dobiti bi moral 50 % in en glas) kot pa v 2. krogu, ko bi se utegnili volivci vseh protikandidatov povezati v fronto proti Kastelicu. To so napovedi, ankete in ugibanja, merilo bo volilna skrinjica. Ob njiju se v volilno tekmo podajajo Gregor Kaplan (Gibanje Svoboda), Jože Avguštinčič (SDS) in Blaž Pavlin (NSi). Pestra je tekma tudi v Žužemberku, kjer so kandidaturo vložili trije: Jože Papež, zdajšnji župan, Franc Škufca, nekdanji župan in Vlado Kostevc, ki dela na občini, je pa tudi marljiv predsednik Turističnega društva (TD) Suha krajina. Papež je pred štirimi leti premagal Škufco, ki poraza ni pozabil, rad pa bi se vrnil na čelo občine in jo vodil bolj razvojno. Preseneča kandidatura Kostevca. Zakaj se je slednji odločil za to, bo jasno že po prvem krogu in tudi to, komu dejansko Kostevčeva kandidatura največ prinese ali odnese.

Kdo bo vladal ob reki Krki?

Tekma bo tudi v Škocjanu, kjer je dosedanji župan Jože Kapler (SDS) dobil tekmeca – spet se bo pomeril s Francem Kocjanom (SLS). Pred štirimi leti je bil Kapler suveren – skoraj 82 % glasov je zbral in premagal prav Kocjana. Mestna Občina Novo mesto ima dva županska kandidata – Gregor Macedoni, prihodnje leto bo slavil abrahama, lovi svoj 3. zaporedni mandat. Če mu uspe, bo moral precej več časa, volje in energije vložiti v reševanje romske problematike. Macedonijev protikandidat bo Srečko Vovko (SD), sicer glavni radiolog zaposlen v novomeški bolnišnici. V občini Šmarješke Toplice nič novega – drugič zapored se bosta za županski stolček udarila sedanji župan Marjan Hribar in nekdanja dolgoletna šmarješka županja Bernardka Krnc. Prvi kandidira s podporo volivcev, Krnčeva pa si želi v županski stolček kot kandidatka Gibanja Svoboda. Leta 2018 je Hribar slavil tesno, zbral je 1017 glasov, Krnčeva pa 1015, tako je ostala pri treh županskih mandatih. Letošnja kampanja je bila že pestra in vroča – Hribar se je moral soočiti z očitki in anonimkami, kjer so trdili, da bo preselil celotno pokopališče v Šmarjeti, lokacijo pa odstopil Plastoformu. Hribar je to kategorično zanikal.

V občini Šentjernej se bosta za mesto župana udarila dva – dosedanji župan Jože Simončič in politični novinec Aleš Trbanc, sicer predsednik Občinskega odbora SDS v Šentjerneju. Simončič je pol mandata že vodil občino, sedaj bi rad polni mandat. Pred dvema letoma je premagal Franca Hudoklina, zdaj bo skušal poraziti še Trbanca, ki ima močno zaledje v stranki SDS.

Kot smo že zapisali: pojdite in volite.

 

Pripravil: Nadlani.si, foto: Shutterstock