• 8.92C Novo mesto
  • 06:21
  • Sre, 30.09.2020

Marko Potrč le dobil odgovor doktorja: Bralca popeljete v labirint lastne male teorije zarote

Zagotovo se še spomnite, ko smo poročali, da je Marko Potrč šokiral Slovenijo. Nenazadnje je zapisal, da gre pri koronavirusu za virus, ki pri veliki večini povzroči prehlad. Njegov zapis je delilo preko 10 tisoč ljudi.

A mnenja so deljena. Dr. Damjan Grenc, ki je vse skupaj razložil tudi s strokovnega vidika. Tole je majhen del njegovega zapisa:

»Spoštovani gospod Potrč.
Strinjava se, da je nemogoče doseči poenotenje mišljenja v populaciji. Razumem tudi, da je marsikomu dovolj vsakodnevnega preštevanja okuženih in obolelih in si želi le čimprejšnjega konca zapovedi in omejitev. Vaša objava na Facebooku, ki je v nekaj dneh nabrala tisoče komentarjev, kljub vnaprej deklarirani dobronamernosti, objektivnosti in sklicevanju na »argumente, fakte, številke«, v ničemer ne odstopa od klasičnega vzorca »infodemične dezinformacije« o pandemiji. Z uporabo terminov kot so: »strokovnjaki, ki ne smejo povedati resnice«, »pogovori na štiri oči«, selektivni izbor informacij, polresnice in laži bralca popeljete v labirint lastne male teorije zarote.
Omenili ste izjave štirih tujih zdravnikov, ki se ne strinjajo s prevladujočimi medicinsko-epidemiološkimi stališči o virusu. Njihova pravica. A zakaj ste izbrali ravno njih? Naključno?

Argumenti naših strokovnjakov (Beović, Logar, Rozman, Turel), ali pogovori z negovalci v domovih za ostarele, medicinskimi sestrami in zdravniki (tudi pripravniki, ki so v Sloveniji nosili dober del bremena epidemije), ki so na vrhuncu epidemije izgorevali v urgentnih in intenzivnih enotah bolnišnic, niti obrazi umrlih, ki so pri tem izgubili življenje (žal smo zdravstveni delavci med epidemijo nalezljivih bolezni ogrožena skupina) vas ne prepričajo in potemtakem ne sodijo v vaš pamflet. Njim ne gre zaupati? Dobrih 20 let sem zaposlen v bolnišnici, na oddelku, ki ni namenjen zdravljenju obolelih s COVID-19 in od izbruha pandemije nisem zdravil bolnikov s COVID-19. Za razliko od številnih kolegov, ki se temu posveča pretežni čas, sem zato bistveno manj kompetenten komentator epidemioloških, mikrobioloških, patofizioloških in drugih tem povezanih z virusom SARS-CoV-2. A ker imajo oni verjetno pametnejše delo, kot brezplodno razpravljati s teoretiki zarote, bom predstavil svoje ugovore na vaše trditve. Upam, da jih boste pozorno prebrali. Dejstva kot absolutne resnice, so redka. Večina ljudi verjame v veljavnost splošnega gravitacijskega zakona in v to, da je Zemlja okrogla. Zanesljivo drži, da na koncu vsi umremo. Za absolutno resničnost svojih trditev ne morem jamčiti. Ampak…

 

V odgovor na objavo Marka Potrča 17. avgusta (KORONA: PROSIM, DOVOLJ JE BILO ZAPIRANJA IN KARANTEN.)

Spoštovani gospod…

Posted by Damjan Grenc on Friday, 21 August 2020

COVID-19 NI (le malo hujša) GRIPA Vaša trditev o primerljivosti med gripo in COVID-19 je netočna (in bi morala zadostovati za izbris iz Facebooka zaradi navajanja zavajajočih podatkov). Med seboj primerjate pregovorne »hruške in jabolka«. SARS CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome CoronaVirus 2) je nova vrsta virusa in povzroča novo bolezen (Coronavirus Disease 2019 oz. COVID-19). Način prenosa povzročitelja in potek bolezni COVID-19 v njeni blagi obliki je res podoben gripi in njej podobnim virusnim okužbam dihal. Podoben, ne enak!«

NaDlani.si; Foto: