• C Novo mesto
  • 09:04
  • Čet, 22.02.2024

Črna na Koroškem žaluje, umrla je ena bolj prepoznavnih osebnosti

Po hudi bolezni se je za vedno poslovil dolgoletni član glasbene zasedbe Črnjanski harmonikaši Rudolf Pogladič, piše portal Koroška čveka. Kot še navajajo, je v domačem kraju kot izven pustil neizmeren pečat, saj ni bil aktiven le na glasbenem in kulturnem področju, ampak tudi med gasilci.

»Rudi Pogladič je ena bolj prepoznavnih osebnosti v Črni, saj ga poznajo tako stari kot mladi. Je ambasador dobre volje in zelo ponosen na svoj kraj in dosežke svojih sokrajanov, še posebej smučark in smučarjev. Že pri sedmih letih je stopil v gasilske vrste in je še danes, po 60 letih, aktiven gasilec veteran. Dolga leta je aktiven tudi na kulturnem področju, saj je bil član harmonikarjev, ki so delovali pod okriljem društva »KUD Gozdar«, od samega začetka. Je eden od ustanovnih članov skupine Črnjanski harmonikaši, ki deluje pod okriljem KD Franc Piko,« so leta 2013 zapisali v obrazložitvi pri KD Franc Piko, kjer kot sekcija delujejo tudi Črnjanski harmonikaši.

Črnjanski harmonikaši so sicer ljubiteljska glasbena skupina, sestavljena iz 6-ih harmonikarjev in baritonista. Ime skupine izhaja iz imena kraja Črna na Koroškem. Ustanovljena je bila leta 1998. Leta 2002 je izšla prva kaseta z njihovo glasbo. Črnjanski harmonikaši delujejo v okviru kulturnega društva (KUD) Franc Piko v Črni. Vsako leto so prirejali tudi tradicionalni božično novoletni nastop v Črni na Koroškem.

Od Rudolfa Pogladiča se bodo poslovili v sredo na pokopališču v Črni na Koroškem. Iskreno sožalje tudi iz našega uredništva …

N. D.; Foto: Shutterstock