• C Novo mesto
  • 03:37
  • Pet, 02.06.2023

Erika Žnidaršič prekinila molk! Tarča v četrtek bo, a …

Radiotelevizija Slovenija sicer zavrača govorice o suspenzu voditeljice Tarče na TV Slovenija Erike Žnidaršič, ki so minuli teden zaokrožile na družbenih omrežjih, in je proti pritiskom na novinarje. Oddaja ostaja na sporedu, so dodali. Po četrtkovi oddaji Tarča, v kateri je voditeljica gostila nekdanjega mariborskega župana in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Franca Kanglerja, so se nekateri odzvali zelo kritično, član programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Slavko Kmetič pa je predsednika sveta Cirila Baškoviča pozval k sklicu izredne seje, na kateri bi obravnavali to oddajo. Beseda je v ‘sporni’ oddaji namreč tekla o 26 primerih, ki so se vsi pravnomočno končali v korist Kanglerja, ki trenutno opravlja delo državnega sekretarja na notranjem ministrstvu.

Tvit, ki je sprožil polemike

Poročanja o tem je sprožil čivk Vaneta Gošnika, novega člana programskega sveta RTVS. Slednji je navedel, da ‘generalni direktor RTVS in v.d. direktorja TV javnost še nista seznanila, da je Erika v suspenzu in da poteka postopek prekinitve delovnega razmerja iz krivdnih razlogov’.

Na RTVS so v sporočilu za javnost zapisali, da ostro obsojajo napade na zaposlene, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje ter na celotni javni zavod. »Prepričani smo, da je kultura dialoga ključen del zdrave in zrele demokratične družbe ter da se moramo vsi prizadevati za neodvisnost in avtonomnost novinarstva in javnega medija,« so poudarili ter dodali, da se bodo v zavodu vedno zavzemali za dostojno in konstruktivno komunikacijo tudi na družbenih omrežjih.

Erika je prekinila molk

Je pa včeraj voditeljica prekinila molk in objavila, da v četrtek Tarča bo. Le da ne ob standardnem terminu in na standardnem kanalu. Komisija za informativne programe RTV Slovenija, ki ji predseduje Leon Oblak, je namreč sklicala izredno sejo, na kateri bo na meniju oddaja Tarča, v kateri so gostili Franca Kanglerja. Voditeljica je ob tem v zapisu dodala: »Mi nismo vabljeni.« Iz sklica seje, ki ga je javno objavila, je razvidno, da so vabilo prejeli člani komisije, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev, generalni direktor RTV Slovenija, v.d. direktor TV Slovenija, v.d. odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija in strokovna direktorica za tržne dejavnosti in programske vsebine.

N. D.; Foto: RTV Slovenija

.