• C Novo mesto
  • 21:56
  • Čet, 01.06.2023

Kaj je ŠČ, kdo je traktor in kdo je mama? Ne boste verjeli, s koga naj bi se norčevali Let 3

Hrvaško bo na Eurosongu v Liverpoolu maja zastopala reška skupina Let 3, ki je na nacionalnem glasbenem tekmovanju Dora v soboto v Opatiji zmagala s pesmijo Mama ŠČ. Hrvaška publika in stroka sta pesem sprejeli s pohvalami, nekateri srbski mediji pa so se nanjo odzvali kritično, ker da se norčuje iz pregona Srbov med operacijo Nevihta. Skupina Let 3 se je na Doro, prireditev, na kateri Hrvaška izbira svojega predstavnika za pesem Evrovizije, pripeljala s traktorjem, na katerem sta bili izpisani črki ŠČ. Po pisanju srbskega režimskega časnika Informer so njihovo potezo mnogi razumeli kot norčevanje iz pregona 250.000 Srbov v operaciji Nevihta.

V Srbiji operacijo Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem, obravnavajo kot največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni, ko naj bi bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 200.000 Srbov. Srbi so Hrvaško večinoma zapustili z lastnimi avtomobili in traktorji, ki so po pisanju Informerja postali simbol njihovega pregona. Po podatkih hrvaških virov je v času operacije Nevihta državo zapustilo okoli 90.000 hrvaških Srbov.

Člani skupine ne komentirajo

Večji del hrvaške javnosti je pesem razumel kot kritiko na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina. Tako meni tudi profesor z zagrebške fakultete za politične znanost Hrvoje Cvijanović. “ŠČ pesem Let 3 o putinovski (Materi) Rusiji je najprimernejši estetsko-glasbeni hrvaški odgovor za pesem Evrovizije ne trenutno rusko agresijo,” je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

“Mati Rusija ljubi bedaka – Putina – malega krokodilskega psihopata, ki grozi z armagedonom, zaradi katerega mali človek odhaja v vojno. Tako približno to vidijo Let 3, edini na hrvaški sceni, ki so na simbolično-sarkastičen način opevali rusko agresijo, ki oblikuje usodo Evrope,” je pojasnil Cvijanović. Izpostavil je, da so se Let 3 v enem od intervjujev v televizijskem studiu pojavili z raketami, na katerih je pisalo Lenin, in izjavili, da je Putin primer “bahača, ki misli, da je planet njegova igračka”.

Člani skupine Let 3 ugibanj, ali s pesmijo Mama ŠČ kritizirajo Putina, niso komentirali.

Zmago pozdravili številni hrvaški glasbeniki

Pevec zasedbe Zoran Prodanović – Prlja je za hrvaško nacionalno televizijo HRT napovedal, da bodo v Liverpoolu “nihče drug kot Let 3” in da v Angliji kot “zibelki ironije in humorja” ne pričakuje težav. Urednik Dore 2023 Tomislav Štengl je za HRT menil, da so Let 3 že sami pokazali, v katero smer bodo šli. To, kaj bodo lahko izvedli na Eurosongu, pa bodo po njegovih besedah še videli.

Zmago Let 3 so pozdravili številni hrvaški glasbeniki, med njimi tudi Toni Cetinski, ki je na Dori letos nastopil v zabavnem delu programa. “Let 3 se bo zagotovo dobro vklopil v cel cirkus,” je dejal za HRT. V soboto je svojega predstavnika na Eurosongu dobila tudi Italija, potem ko so v Sanremu razglasili zmagovalca festivala italijanske popevke. Na 72. izvedbi je slavil duet Mahmood & Blanco s skladbo Brividi (Mrzlica).

Slovenijo bo zastopala skupina Joker Out s skladbo Carpe Diem.

N. D.; Foto: youtube