• C Novo mesto
  • 18:06
  • Tor, 21.03.2023

Kdo je Meghan Markle?

Meghan Markle, žena princa Harryja in članica britanske kraljeve družine, je včeraj dopolnila 40 let. Kdo je Meghan Markle, kakšno je bilo njeno dosedanje življenje in kako se je njen vsakdan spremenil z vstopom v kraljevo družino?

Meghan Markle se je rodila 4. avgusta 1981 v Los Angelesu v Kaliforniji. Je hči Dorie, klinične terapevtke in inštruktorice joge, ter Thomasa, direktorja televizijske razsvetljave in fotografije.

Meghan Markle je vpisala študij gledališča in mednarodnih odnosov na Univerzi za komuniciranje Northwestern, leta 2003 je študij tudi zaključila. Leta 2002 je Marklejeva dobila svojo prvo televizijsko vlogo v splošni bolnišnici. Kasneje se je pojavila tudi v številnih drugih serijah. Med njimi so Cuts, The War at Home, CSI: NY in 90210.

Najbolj znana po vlogi v seriji Suits

Leta 2011 je bila Meghan Markle dodeljena pomembna vloga. V ameriški seriji Suits je dobila vlogo pravne sodelavke Rachel Zane. V isti seriji so nastopili še Gabriel Macht, Patrick J. Adams in Gina Torres. Gre za pravno dramo, ki raziskuje spletke manhattanske odvetniške pisarne. Rachel naj bi v seriji obiskovala pravno šolo Columbia, saj si želi uresničiti svoje sanje, da bi postala odvetnica. Oddaja je požela velik uspeh. Leta 2017 se je začelo snemanje sedme sezone. Kljub temu je Meghan Markle oznanila, da bo prenehala s snemanjem zaradi oznanitve zaroke s princem Harryjem.

Meghan Markle se je pojavljala tudi v nekaterih filmih. Nastopila je v Get Him to the Greek (2010), Horrible Bosses (2011), Anti-Social (2015), When Sparks Fly (2014) in Dater’s Handbook (2016). Vseeno je ostala najbolj prepoznavna po vlogi v seriji Suits.

Meghan in Harry sta se spoznala, ko se je Harry udeležil iger Invictus v Torontu, kjer je potekalo tudi snemanje zgoraj omenjene serije. S tem, ko se je začelo njuno razmerje, je Meghan Markle v javnosti sprožila veliko prahu. Leta 2016 je posledično postala igralka, katere ime je bilo najpogosteje vtipkano v iskalnik. Kensingtonska palača je pozvala k spoštovanju zasebnosti para in opozorila na neprimernost rasističnih izjav, ki so bile namenjene igralki.

Odjeknila novica o zaroki

Konec novembra sta Meghan in Harry sporočila, da sta se na skrivaj zaročila v začetku meseca. Princ William in Kate sta jima ob novici čestitala in poudarila, kako srečna sta bila Meghan in Harry videti skupaj. Le nekaj tednov kasneje je bil določen datum, ko naj bi prišlo do slavne poroke. Ta se je zgodila 19. maja 2018 v kapeli sv. Jurija na gradu Windsor. Novica o poroki je odjeknila ravno v času, ko se je Marklova že drugo leto zapored uvrstila na lestvico najbolj iskanih igralk.

Januarja 2018 je Meghan Markle zaprla svoj Facebook, Twitter in Instagram račun. Takrat se je zahvalila vsem sledilcem, da so jo skozi leta spremljali na družbenih omrežjih.

Marca 2018 je Meghan Markle kršila eno od pravil kraljevega protokola. Ko je na dan žena obiskala Birmingam, ji je tam 10-letna šolarka povedala, da si želi postati igralka. Marklejeva jo je objela kljub temu, da je v takih priložnostih za pripadnike kraljeve družine dovoljeno zgolj rokovanje. Verjetno bi se vsi strinjali, da je pravila kršila na simpatičen način.

Tako kot je bilo predvideno, sta se Meghan Markle in princ Harry 19. maja poročila v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor. Nevesta je nosila poročno obleko Givenchy, ki jo je oblikovala Clare Waight Keller. Nevesti je bil dodeljen naziv Meghan, njeno kraljevsko visočanstvo, vojvodinja Susseška. Markleva je razkrila, da sta imela nekaj dni pred javno poroko s Harryjom manjšo slovesnost, kjer sta bila prisotna zgolj onadva in nadškof Canterbury.

Oče se zaradi zdravstvenih težav ni mogel udeležiti poroke

Bilo je nekaj zapletov v zvezi z udeležbo članov družine Meghan Markle na poroki. Nekateri so jo hoteli očrniti, ker na poroko niso bili povabljeni. Njen oče se poroke ni mogel udeležiti zaradi težav s srcem. Ravno tisti dan naj bi imel napovedano operacijo. Marklejeva ga je zaradi neudeležbe na dogodku opravičila in povedala, da sta z očetom vedno imela lep odnos, vendar pa je zdravje na prvem mestu. Meghanina mama Doria Ragland se je na slovesnosti družila s kraljevo družino in hčeri pomagala pri pripravah na veliki dan.

Novico, da pričakujeta otroka, sta Meghan Markle in Harry objavila 15. oktobra 2018. Otrok Archie Harrison Mountbatten-Windsor je prišel na svet 6. maja 2019 ob 5:26. Krstili so ga dva meseca pozneje na zasebni slovesnosti na gradu Windsor. Ob koncu leta 2020 je Meghan razkrila, da je poleti istega leta doživela splav.

V začetku leta 2021 sta Harry in Meghan oznanila, da pričakujeta drugega otroka. Lilibet “Lili” Diana Mountbatten-Windsor je na svet privekala 4. junija 2021 v bolnišnici Santa Barbara Cottage Hospital v Kaliforniji.

Objava novice o odstopu od višjih vlog v kraljevi družini

Junija 2019 se je Marklova pojavila na prvem javnem dogodku po prvem porodu. Konec septembra 2019 so se Markle, Harry in sin Archie odpravili v Afriko na prvo kraljevo turnejo skupaj z otrokom.

Po dopustu v Kanadi, 8. januarja 2020, sta Markle in Harry objavila novico, da nameravata odstopiti od višjih vlog v kraljevi družini in da si prizadevata, da bi postala finančno neodvisna. Povedala sta, da nameravata še naprej spoštovati svoje dolžnosti do kraljice. Otroka naj bi še naprej vzgajala skladno s kraljevo tradicijo, v kateri se je rodil. Vseeno se želita osredotočiti na svoj nov projekt – na dobrodelnost. Kraljica je z izjavo potrdila njuno odločitev in paru izrazila podporo. Dejala je, da je še posebej ponosna na to, da je Meghan tako hitro postala del kraljeve družine.

Februarja 2021 sta Markle in Harry potrdila, da se ne bosta vrnila nazaj k svojim kraljevim vlogam. Kljub temu da bosta svoje nazive obdržala, jih ne bosta več uporabljala. Kraljica je potrdila, da pri odstopu od dela kraljeve družine ni mogoče nadaljevati z odgovornstmi in dolžnostmi, ki jih prinaša življenje v javni službi.

NaDlani.si, Vir slik: Pixabay