• C Novo mesto
  • 04:31
  • Sob, 21.05.2022

Konstrakti občinstvo ploskalo cel nastop, zaradi tega pa gre v zgodovino Evrovizije

Srbska predstavnica Ana Đurić Konstrakta je upravičila vlogo favoritinje in se z devetimi drugimi državami uvrstila v veliki finale Evrovizije, ki bo na sporedu v soboto, 12. maja ob 21. uri. Ob Srbiji bomo tako videli še Belgijo, Češko, Azerbajdžan, Poljsko, Finsko, Estonijo, Avstralijo, Švedsko in Romunijo. Na PaloOlimpicu v Torinu smo spremljali predstavnike 18.tih držav Finske, Izraela, Srbije, Azerbajdžana, Gruzije, Malte, San Marina, Avstralije, Cipra, Irske, Severne Makedonije, Estonije, Romunije, Poljske, Črne gore, Belgije, Švedske, Češke republike.

Ob nastopu Konstrakte, ki je bil tretji po vrsti, je občinstvo navdušeno ploskalo ob ritmu ritmu pesmi. Neposredni finalisti, ki so glasovali v tem polfinalu, so Nemčija, Španija in Združeno kraljestvo. ‘Big Five’, ki že ima svoje mesto v finalu Evrovizije, sestavljajo Španija, Velika Britanija, Italija, Nemčija in Francija. Voditelji so bilu svetovno znana pevka Laura Pausini, radijski voditelj Alessandro Cattelan in glasbenik Mika – Michael Holbrook Penniman.

Srbska predstavnica pa se je se bo z včerajšnjim nastopom zapisal v zgodovino tega tekmovanja. Prvič se je namreč zgodilo, da je tekmovalka del pesmi zapela v latinščini. To bo tudi prvič, da je tekmovalec med nastopom združil latinščino z drugim jezikom. Besedilo za pesem In Corpore Sano je napisala sama Konstrakta, ki je z Milovanom Boškovićem tudi avtorica glasbe. »To je pesem o zdravju in vzdušju, v katerem živimo, kjer je zdravje postavljeno na mesto najvišje vrednosti. Zato smo potrebovali nekaj kompulzivnega vidika v pesmi in smo se odločili, da bo to umivanje rok,« je povedala za Eurovision TV.

Slovenija (spet) brez finalnega večera

Tema miru je tokrat v središču te evrovizijske izdaje, uradni logotip in slogan Evrovizije 2022 pa je The Sound of Beauty, ki združuje zvok (element Evrovizije) in lepoto (razumljeno kot simbol Italije). Tekmovalci Evrovizije 2022 nastopajo na novem konceptu odra, ki ga navdihuje sonce, The Sun Within, ki temelji na gibih in svetlobi kinetičnega sonca. Spomnimo, v prvem polfinalu so si uvrstitev v sobotni finale  izborile Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska. S  skladbo Disko je Slovenijo predstavljala glasbena skupina LPS, ki se ni uspela uvrstiti v sobotni finale. So pa  člani skupine so, tako so povedali za STA zadovoljni, da so lahko bili del vsega tega. Nastop na Evroviziji vidijo kot začetek poti, še bolj bi se radi posvetili ustvarjanju avtorske glasbe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

N. D:, Foto: youtube