• C Novo mesto
  • 13:14
  • Čet, 22.02.2024

KRUTO MAŠČEVANJE RUSIJE, Z BOMBAMI ‘PROSLAVILI’ ZMAGO UKRAJINCEV! Zmagovalec že odšel v vojno

Ukrajinski viri trdijo, da so ruske sile po sinočnji zmagi Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije na jeklarno Azovstal v mestu Mariupolj na jugu države odvrgle fosforjeve bombe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ruska vojska naj bi danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. »Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal,« je na Telegramu zapisal svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko. Objavil je videoposnetek napada, čeprav verodostojnosti posnetka ni bilo mogoče neodvisno preveriti, navaja dpa. Ukrajinski viri po navedbah dpa trdijo, da je šlo za fosforjeve bombe, ki se ob stiku s kisikom vžgejo in tako povzročijo ogromno škodo. Njihova uporaba na naseljenih območjih je po mednarodnem pravu prepovedana.

 

Vidni napisi na bombah

Andriuščenko je poleg posnetka objavil tudi slike, na katerih so bili vidni napisi na bombah, zaradi katerih se je zdelo, da so bile odvržene kot odgovor na zmago Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je sinoči potekalo v Torinu v Italiji. Na posnetku se sicer napisov v ruščini ne vidi jasno, toda zdi se, da naj bi šlo za prepis besed pevca ukrajinske zmagovalne skupine Kalush Orchestra, ki je na odru po sinočnji zmagi pozval k pomoči Mariupolju in borcem v Azovstalu, navaja dpa.

Kot navajajo medije, je frontman skupine Kalush Orchestra Oleg Psijuk, ki je zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije,  dan po zmagoslavju odšel v Ukrajino, da bi se pridružil v prve vojne vrste v vojni proti Rusiji.

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Dosedanji poskusi evakuacij so se izkazali za zelo težavne, vendar v jeklarni Azovstal še naprej zavračajo ruske pozive k predaji.

Vojna se nadaljuje

Ruska vojska je medtem danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Vojaško infrastrukturo na območju mesta Javoriv je zgodaj zjutraj prizadel raketni napad, je v izjavi na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner regije Lviv, Maksim Kozicki. »Štiri sovražnikove rakete so zadele eno od vojaških infrastruktur v regiji Lviv. Po prvih podatkih nihče ni umrl. Nihče ni poiskal zdravniške pomoči,« je po navedbah agencije Reuters dodal Kozicki. Poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti, Moskva pa se še ni odzvala.

Regionalno letalsko poveljstvo ukrajinskih letalskih sil je ob tem na družbenih omrežjih objavilo, da je bilo iz črnomorske regije v regijo Lviv izstreljenih več raket. Dve raketi sta bili po njihovih navedbah uničeni, preden sta zadeli cilj.

N. D.; Foto: youtube