• C Novo mesto
  • 07:30
  • Ned, 03.03.2024

Po drugi vaji odjeknili po skupini LPS: To je za srednješolsko diskoteko, ne pa za enega največjih svetovnih odrov

Glasbena skupina LPS (Last pizza slice) se v petek odpravlja v italijanski Torino, kjer bo v areni PalaOlimpico letošnji Eurosong. LPS bodo s skladbo Disko nastopili na prvem polfinalnem večeru 10. maja kot peti po vrsti. Oba polfinala bosta 10. in 12. maja, finale bo 14. maja. Za njimi je že druga vaja, ki pa sodeč po novinarja Oliverja Adamsa ni bila ravno navdušujoča.

»Namesto Last pizza slice bi lahko kratica pomenila tudi Lost prom singers, kar bi v prevodu pomenilo izgubljeni maturantski pevci. Fantje spadajo bolj v srednješolsko diskoteko kot na enega največjih svetovnih odrov. Imajo ogromno lesketajočo se kroglo, ki je brez prave vrednosti. Verjetno je celo ovira, saj se pri bližnjih posnetkih vse luči lomijo ne pevčevem obrazu, kar nam popolnoma zablokira pogled nanj. Veliko je širokokotnih posnetkov, kar kaže na to, da je bilo morda načrtovano nekaj pomembnega za nedelujoče LED luči,« je zaslediti  zapis spletni strani Wiwibloggs, ki velja za najbolj obiskano in vplivno evrovizijsko spletno stran. Kritik je še dodal,  da se bo moralo z disko kroglo nekaj dramatično spremeniti, če se želijo prebiti v finale.

Če pogledamo stavnice se letos obeta napet boj med Ukrajino, Italijo, Švedsko, Veliko Britanijo in Španijo. Sloveniji kaže zelo slabo. Na EurovisionWorld je trenutno predzadnja, za nami so le še Severni Makedonci. Na stavnici OddsChecker pa smo na 27. mestu.

Da pa ne bo le kritika …

Se je pa za portal Slovenske novice iz Torina oglasil tudi novinar Tomaž Mihelič, sicer član zasedbe Sestre in velik poznavalec Evrovizije. Pravi, da že dolgo nismo na Evrovizijo poslali nekoga, ki bi na novinarska vprašanja odgovarjal s tako perfektno angleščino. »Naši se obnašajo letom primerno, neobremenjeno in sproščeno. Želim si le, da bi razposajenost, ki jo kažejo za odrom, prenesli na tiskovne konference in oder. Izjemno so pametni, talentirani in polni navihanih idej.« Čeprav jim stavnice niso najbolj naklonjene, pa ocenjuje, da bi se morali po videnem na drugi vaji gladko uvrstiti v finale.

Kdo so LPS?

Skupino LPS (Last Pizza Slice) poleg pevca Filipa Vidušina sestavljajo še Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature). Nastala je decembra 2018 v glasbeni sobi Gimnazije Celje center. Člani skupine so tudi avtorji besedila in glasbe za skladbo, pri aranžmaju pa je sodeloval še Jakob Korošec. Skupina se je predstavljala in zmagovala na manjših glasbenih tekmovanjih. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom.

N. D.; Foto: LPS, EBU / Andres Putting