• 4.24C Novo mesto
  • 05:51
  • Čet, 09.04.2020

Po državni proslavi odjeknilo, Magnifico pel Zakaj se nunam trebuhi rede #VIDEO

Slovenski kulturni praznik so po Sloveniji počastile večje in manjše prireditve v čast pesniku Francetu Prešernu in slovenski kulturi. Osrednja je bila pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, veliko pozornosti pa je bilo še vedno namenjene dobitnikom Prešernovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za dosežke v umetnosti, ki so jih podelili v petek.

Najvišja slovenska priznanja v kulturi so v petek zvečer podelili na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela fotograf Stojan Kerbler ter koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada pa so prejeli oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj.

V programu so skušali prikazati žive kulturne fenomene – od bluesovsko obarvane Prešernove pesmi Kam? v izvedbi povezovalca večera Tadeja Toša, državotvorne himne Zdravljica v izvedbi igralca Mateja Puca, sodobne skladbe Nane Forte do subkulturnega fenomena Prešernove apokrifne pesmi v izvedbi Magnifica in Schatzija. In ravno slednja je sprožila prava zgražanja na twitterju:

Sicer pa oglejte si nastop v celoti: