• -1.96C Novo mesto
  • 03:06
  • Pet, 03.04.2020

Po tem kar sta storila Harry in Meghan, v kraljevi družini pretreseni in besni

Britanski princ Harry in njegova soproga Meghan sta sporočila, da ne bosta več opravljala kraljevskih dolžnosti in da si bosta prizadevala postati finančno neodvisna. Kot sta sporočila, bosta še naprej v celoti podpirala kraljico.

Plod večmesečnega razmisleka

V uradni izjavi, ki sta jo objavila tudi na družbenih omrežjih, sta zapisala, da sta se po večmesečnem razmisleku in notranjih pogovorih odločila, da letos opustita kraljevske dolžnosti.

»Zdaj načrtujeva, da bomo svoj čas delili med Združenim kraljestvom in Severno Ameriko, pri čemer bova še naprej spoštovala svojo dolžnost do kraljice,« sta med drugim zapisala.

Finančna neodvisnost

Delna selitev družine v Severno Ameriko naj bi jima omogočila, da bosta sinu privzgojila spoštovanje kraljeve tradicije, v kateri se je rodil, ter se obenem osredotočila na naslednje poglavje. Kot sta poudarila, želita začrtati bolj progresivno pot znotraj kraljeve institucije, oba pa želita biti finančno neodvisna.

Susseška vojvodinja in vojvoda sta božične praznike preživela v Kanadi, že pred tem pa opozorila na nevzdržen pritisk zaradi medijske pozornosti, ki sta jo deležna še zlasti po rojstvu sina Archija.

V Buckinghamski palači pretreseni

Kraljeva družina je šokirana in prizadeta zaradi odločitve princa Harryja in njegove soproge Meghan, da ne bosta več opravljala kraljevskih dolžnosti. Kot poroča britanski BBC, se o tem nista posvetovala z nobenim od visokih članov kraljeve družine.

Harry in Meghan nista prva

Meghan, vojvodinja susseška, ni prva Američanka, zaradi katere se je kateri od članov britanske kraljeve družine odločil, da se bo umaknil in opustil opravljanje kraljevih dolžnosti. Prvi spektakularni umik je bila abdikacija kralja Edwarda VIII., francoska tiskovna agencija AFP pa navaja še primere princa Andrewa, Lady Di in Fergie.

STA, Foto: youtube