• C Novo mesto
  • 06:06
  • Tor, 18.05.2021

Potrč dva tedna opazoval Slovenijo: Vse je zdaj samo vprašanje njihove volje, ne vaših pravic

Voditelj Marko Potrč se je konec lanskega leta sredi največje epidemije pri nas, odločil, da bo z družino odšel na Švedsko, se je po šestih mesecih vrnil v Slovenijo. Kot je razložil v zadnjem videoposnetku, ki ga je objavil na facebooku, si je  vzel dva tedna časa in primerjal ter opazoval situacijo v Sloveniji in ugotovil, da so ljudje doma precej uperjeni drug proti drugemu.

»Mimogrede, prepiranje s sočlovekom ni ena teh stvari. To sem precej hitro opazil; ljudje doma so precej bolj nastrojeni drug proti drugemu. Najbolj me zaskrbi, ko so to recimo babice, ki se na FB sicer rade pohvalijo z vnuki, ali pa starejši gospodje, upokojenci. Starejši bi naj imeli več razumevanja ter življenjske modrosti, mar ne? Poskušam pa to razumeti v kontekstu časa, ko recimo politika prav dela na tem, da bi skregala ljudi. Če pogledam samo otročje tvitanje ministra Hojsa. Privoščljivo primitivno objavi tvit, kjer poskuša donirati 0 evrov za STA. Ali pa naš premier, ki je ne dolgo nazaj brez zadržkov objavil tvit, ki neposredno napeljuje k fizičnemu obračunavanju s poslanko. In to celo iz koalicije, če se ne motim. Najbolj zaskrbljujoče pa je to, da je to samo delček nizkotnosti teh ljudi, ki bi pravzaprav morali biti moralni kompas naše družbe. A podobno kot najbolj primitivni komentatorji na omrežjih, tudi oni s tem le sami sebi postavljajo ogledalo,« je zapisal med drugim.

Oglejte si posnetek na naslednji povezavi!

Potrč je prepričan, da se tudi po »bizarnosti« z maskami in zdaj s cepljenjem, represija vlade ne bo končala. »Podobno je zdaj postalo s pikom v ramo. Več kot dovolj imamo primerov, ko so se ljudje z vsemi odmerki okužili in so zboleli, lahko so tudi širili. A kljub temu se vse ljudi vedno bolj in bolj sili v to. Zdaj kljub temu, da imamo tudi črno na belem dokaz, da to ni ultimativna rešitev, recimo ne smemo v restavracijo, če na to ne pristanemo. Smo torej že na tej točki. Naj vas zdaj ponovno vprašam kot že ob nekaj »mejnikih« pred tem; »Menite, da se bo s tem končalo?« piše po spletu.

Še enkrat; zaščitimo ranljive

»Kaj se bo moralo še zgoditi, da boste spoznali, da bo prej ali slej pač potebno reči NE? Da boste rekli; »Vseeno mi je, s čem mi grozite, rekel/rekla bom NE. Ker nikomur ne želim slabega, ker za to ni utemeljitev, ker to zame ni dobro, ker to s solidarnostjo nima veze in ker imam pravice.« Aha, saj res, zdaj lahko sedite na terasah. Zato moramo biti hvaležni. Aha… in, kako dolgo vam bodo to »dovolili«? Do jeseni? Morda še kak lok-dovn pred poletjem? Da še določen odstotek premaknemo v pikanje? Kako dolgo boste še lahko šli v trgovino brez pika v ramo? Vse je zdaj samo vprašanje njihove volje, ne vaših pravic. Malo popustijo verigo, da se narod ne strga z nje. Ko jim bo, pa lepo »zategnejo« nazaj. Prevečkrat se je izkazalo, da smo natanko tukaj. Še enkrat; zaščitimo ranljive. Vedno sem to zagovarjal. Že leta vemo, da je naš sistem bil na robu ob vsakoletni sezoni »gri.pe«. To ni nič novega. Ampak, kaj smo do danes naredili za to?« Ob vsem tem pa je prepričan, da bi vlada milijone, ki so bili porabljeni za hitre teste, bolje izkoristila za izgradnjo domov za ostarele in da je treba zaščititi ranljive.

NaDlani.si; Foto: facebook