• C Novo mesto
  • 00:43
  • Pon, 25.09.2023

Priljubljeni pevec je prepričan, da je Zemlja ploščata, to je dokaz, ki ga je ponudil

Pevec Vlado Georgiev, Črnogorec, znan tudi pri nas, je, kot kaže, resno prepričan, da je Zemlja ravna plošča. Georgiev je na svojem družabnem omrežju X (nekdaj znan kot Twitter) objavil fotografijo morja, za katero pravi, da jo je povečal 48-krat.

»Kako je ukrivljena, tako kot okrogla, in to skozi 48-kratni zoom,« je pomenljivo zapisala pevka. Komentarji pod objavo so smešni. Da se gospod ne heca, je potrdil ob neki priložnosti, ko je bil gost na Novi S in se je spraševal, zakaj letala z Japonske ne letijo v New York prek Tihega oceana.

Kaj pravi wikipedia?

Koncept Zemlje, ki je bila videti kot ploščati disk, je sicer zastarel. Številne starodavne kulture so verjele, da je Zemlja ravna, vključno s staro Grčijo (do klasičnega obdobja), bronasto dobo in železno dobo starega vzhoda (do helenizma), Indijo (do obdobja Gupta) in Kitajsko do 17. stoletja. Ta paradigma je veljala med avtohtonimi kulturami Amerik.

Zamisel o sferični Zemlji se je v grški filozofiji pojavila s pojavom Pitagore (6. stoletje pr. n. št.), čeprav je večina predsokratikov obdržala stari model Zemlje kot ravne plošče. Aristotel je predstavil dokaze o sferičnosti Zemlje na podlagi empiričnega znanja c. 330 pr. n. št. Spoznanje o sferični Zemlji se je počasi začelo širiti od helenizma naprej. Z razvojem sodobne znanosti in znanstvenih metod, predvsem z raziskovanjem vesolja v 20. stoletju, je bil koncept ravne Zemlje dokončno potisnjen na obrobje psevdoznanosti, sodobne družbe ravne Zemlje pa zavračajo akademiki.

N. D.; Foto: Twitter

qlandia krsko