• C Novo mesto
  • 22:58
  • Pet, 20.05.2022

Slovenija ostala brez finala: so bile usodne tehnične težave za LPS?

V italijanskem Torinu je nocoj potekal prvi polfinalni večer za 66. tekmovanje za pesem Evrovizije. Slovenskim predstavnikom, skupini LPS s pesmijo Disko se ni uspelo uvrstiti v sobotni finalni večer, kamor so se danes uvrstile Švica, Armenija, Islandija, Litva, Portugalska, Norveška, Grčija, Ukrajina, Moldavija in Nizozemska. Skupno je nocoj nastopilo 17 držav.

Veliko mladostniške energije

Skupina LPS je z veliko mladostniške energije in disko ritmi nocoj nastopila kot peta po vrsti. Glasbeno skupino celjskih gimnazijcev, ki je nastala leta 2018, sestavljajo vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni in Zala Velenšek na bas kitari ter klaviaturist Žiga Žvižej.

Kot poročajo Slovenske novice so imeli naši predstavniki, tako kot tudi ostali,  v tednu pred polfinalom kar nekaj težav. Organizatorji načrtov slovenske tehnične ekipe namreč niso mogli uresničiti. Slovenci so si zamislili, da bi se disko krogla med vrtenjem spustila iz zraka v središče supine.

 

Kako je potekalo glasovanje?

Voditelji današnjega evrovizijskega večera so bili italijanski televizijski voditelj Alessandro Cattelan, pevka Laura Pausini in v Libanonu rojeni britanski pevec Mika. Trojica bo vodila tudi preostala dva evrovizijskega večera, četrtkov drugi polfinale in sobotni finale, ko bo znan zmagovalec letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije.

Nocoj so lahko glasove po stacionarnih in mobilnih telefonih ter prek posebne evrovizijske aplikacije prispevali tudi slovenski poslušalci in gledalci, ki v skladu s pravili niso mogli glasovati za LPS. Predhodno je svoje glasove že podala slovenska strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica Alenka Godec, Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač.

Komentator nocojšnjega slovenskega prenosa na 2. programu TV Slovenija je bil Andrej Hofer.

N. D.; Foto: youtube

cvetličarna